Burgemeester Eindhoven gaat stadion PSV niet ontruimen wanneer fans zingen: 'Dat wordt burgeroorlog'

25 juni om 13:57 • Aangepast donderdag om 15:54
Een Champions League-avondje in het Philips Stadion van PSV. (Foto: VI Images)
Een Champions League-avondje in het Philips Stadion van PSV. (Foto: VI Images)
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gaat het stadion van PSV niet ontruimen wanneer supporters geen 1,5 meter afstand houden, gaan juichen of spreekkoren aanheffen. "Dat wordt burgeroorlog", zei hij donderdag voor NPO1 radio.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
ANP & Sandra Kagie

"We hebben geen juichpolitie. Dat is buitengewoon moeilijk. En we gaan geen wedstrijd stoppen als de emoties hoog oplopen met 15.000 tot 20.000 mensen in een afgesloten ruimte", zei de Eindhovense burgemeester. Halverwege juli hoopt Jorritsma meer duidelijkheid te hebben over hoe voetbalwedstrijden bij PSV met publiek gaan verlopen.

Daarover praat hij nog met de club uit Eindhoven. "Ik vind het een doodeng dilemma", zei hij. "Je zit in een gesloten ruimte."

6000 mensen
Woensdag gaf Jorritsma tegenover Omroep Brabant aan dat bij de huidige coronamaatregelen naar schatting zesduizend mensen in het voetbalstadion kunnen. Dat aantal stelde hij donderdag naar boven toe bij. Hij wees erop dat jongeren onder de 18 dichter bij elkaar mogen zitten. In Eindhoven gaat het daarbij om vierduizend seizoenskaarten.

Dat zou kunnen betekenen dat er meer mensen in het stadion mogen, omdat niet voor iedereen de anderhalve meter afstand hoeft te worden gehanteerd, "Daarmee gaan we experimenteren", zei Jorritsma Hoe en wanneer, kon hij nog niet zeggen. "Als een mogelijke uitbraak van het virus te herleiden is tot het Philips Stadion, krijg ik het verwijt van een tweede uitbraak. Een duivels dilemma!"

'Den Haag bepaalt'
De burgemeester van Eindhoven zei niet altijd te weten hoe hij de nieuwe coronaregels moet uitleggen. "We varen in de mist. Wat vandaag normaal gevonden wordt, is morgen weer anders."

"Het beleid wordt in Den Haag bepaald, wij voeren uit", gaf Jorritsma aan in zijn functie van voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. "Als ik daarmee problemen heb, moet ik een andere baan kiezen."

Wachten op privacy instellingen...