Video

Overlast door noodweer: water in gang van ziekenhuis ETZ, files op snelwegen en ondergelopen straten

26 juni 2020 om 21:00 • Aangepast 3 juli 2020 om 20:14
nl
Het ETZ in Tilburg, locatie Tweesteden, kampte vrijdagavond met wateroverlast na de zware hoosbuien die eerder op avond vielen. In de kelder en op de begane grond kwam water het ziekenhuis binnen. Daar zijn geen verpleegafdelingen, laat een woordvoerder weten. "De zorg ondervindt hier geen hinder van."
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Rond halfzeven barstte enorm noodweer los boven delen van Brabant. In de regio Tilburg, bij het ETZ, kwam de regen met bakken naar beneden. Woordvoerder Wim Pleunis van het ziekenhuis geeft aan: "Het heeft enorm gehoosd in Tilburg. Daar ondervinden wij nu hinder van. Dat is jaren geleden, in 2014, ook al eens gebeurd. De brandweer is nu aanwezig om het water weg te pompen en zal daar nog wel even mee bezig zijn."

Hij vertelt verder: "Het water kwam via een glazen plafond. Het was echt een enorme hoeveelheid."

In de video zie je hoe het water door de gangen stroomt:

Ook iets verder naar het westen, in Rijen, viel in korte tijd heel veel regen. Daar kwam onder meer de straat Zaaren blank te staan. Een inwoner van het dorp vertelt: "De putdeksels en de kliko's dreven door de straten. Ik woon hier zeventien jaar, maar zo extreem heb ik het nooit gezien." Hij heeft niet het idee dat het water ook woningen is binnengelopen. "De huizen liggen wat hoger. Maar het stond wel tot aan de voortuinen."

Boom omgewaaid in Stormstraat
Een opmerkelijke foto kwam ook binnen uit de Stormstraat in Rijen.

De Stormstraat in Rijen (foto: John Kuijsters).
De Stormstraat in Rijen (foto: John Kuijsters).

'Water loopt nu weg'
De brandweer is aanwezig in de ondergelopen straten in Rijen, maar hoeft het water niet weg te pompen. "Dit is de rand van het dorp. Het water loopt nu weg via de weilanden."

In de video zie je hoe de straten van Rijen in een rivier veranderden:

De hevige regenval bezorgde ook automobilisten vrijdagavond op meerdere plekken hachelijke momenten. Onder meer op de A58, A27 en A2 ontstonden kortstondige files, omdat weggebruikers vol in de remmen gingen vanwege de hoosbuien. Een woordvoerder van de ANWB: "Er trokken echt hele zware buien over. Mensen raken dan echt een beetje in paniek."

Spontaan op de rem
Op de A2 bij Boxtel bijvoorbeeld, viel in korte tijd heel veel regen. Dat zorgde voor water op de weg, maar vooral werd het zicht tijdens de buien heel slecht, vertelt de woordvoerder: "Bestuurders gaan dan spontaan op de rem, waardoor files ontstaan."

Datzelfde gebeurde ook op de A27 bij Breda en op de A58 bij het knooppunt Batadorp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!