Moord op Rik (18) had voorkomen kunnen worden: veel fouten in begeleiding verdachte asielzoeker

2 juli 2020 om 15:26 • Aangepast 9 juli 2020 om 21:44
nl
Instanties die betrokken waren bij de huisvesting en begeleiding van de Soedanese verdachte van de moord op Rik van de Rakt (18) in april in Oss, hebben flink geblunderd. De man die Rik volgens justitie doodstak, was psychisch in de war, maar relevante informatie werd niet gedeeld.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Necker van Naem, dat werd ingeschakeld door de gemeente Bernheze om de aanval op de tiener uit Heesch te onderzoeken.

Uit het rapport blijkt dat als instanties niet langs elkaar heen hadden gewerkt en als de veiligheid van de samenleving boven de privacy van de vluchteling was gesteld, de moord op de tiener wellicht voorkomen had kunnen worden.

Te weinig informatie vanwege privacy
Volgens de gemeente Bernheze, die verantwoordelijk was voor de begeleiding van de Soedanese vluchteling, was er door privacyregels te weinig informatie over de hulpverlening en de huisvesting die de man nodig had. Er was geen inzage in het medisch dossier en er was onvoldoende informatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en het asielzoekerscentrum.

"We willen als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen in het goed huisvesten en ondersteunen van statushouders", stelt burgemeester Marieke Moorman. "Zeker als het gaat om mensen met complexe sociaal-medische problematiek. Maar dan moeten we daartoe wel voldoende in staat worden gesteld."

Ze hoopt dat de manier waarop statushouders een woonplaats krijgen toegewezen en de informatie die over hen kan worden gedeeld, landelijk tegen het licht wordt gehouden.

Doodgestoken
Rik van de Rakt werd zondagochtend 19 april zwaargewond gevonden naast zijn fiets op de kruising van de Julianasingel met de Dr. Saal van Zwanenbergsingel in Oss. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Later die dag werd een 25-jarige Soedanees opgepakt voor de steekpartij. De verdachte heeft een verblijfsvergunning en woont in Heesch. Hij was verward en is vaker met de politie in aanraking gekomen. Zo is hij al eens betrokken geweest bij een mishandeling en heeft hij verzet gepleegd bij een aanhouding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.