Video

Tilburg krijgt 'Acuutblok': één plek voor alle spoedzorg bij Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis

3 juli 2020 om 13:00 • Aangepast 10 juli 2020 om 11:04
nl
Alle spoedeisende hulp komt in Tilburg op één plek: het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (ETZ) aan de Hilvarenbeekseweg. Het ziekenhuis gaat daarom flink uitbreiden. Het zogenoemde 'Acuutblok' moet in 2025 klaar zijn. Daarna gaat de rest van het ziekenhuis op de schop. In 2050 moet het hele ETZ vervangen zijn.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Het Acuutblok komt aan de achterkant van het ziekenhuis, aan de kant van de Leyhoeve. De bouw start medio 2022. Hoe de nieuwbouw er uit gaat zien, is nog niet bekend.

In het Acuutblok komen verpleegafdelingen bij en er wordt een parkeergarage naast gebouwd. Het ETZ is nog in gesprek met huisartsen: mogelijk komt er ook een huisartsenpost bij.

Op de andere twee locaties van het ETZ: Tweesteden, aan de Dr Deelenlaan, en Waalwijk is in de toekomst geen spoedeisende zorg meer. De afdeling spoedeisende hulp was al weg op de locatie Tweesteden. En ook de Eerste Hart Hulp, de hartcatherisatiekamers en de verpleegbedden worden verplaatst naar het Elisabeth.

Sloop
Omdat het Elisabeth wordt uitgebreid, krimpen deze twee andere locaties met 30 tot 40.000 vierkante meter. De komende jaren worden daar dus gedeeltes gesloopt.

Het sluiten van de spoedeisende hulp op de locatie Tweesteden in 2018 was een noodmaatregel: er was een tekort aan specialistische verpleegkundigen.

Het Elisabeth wordt dus verreweg het grootst. Het gebouw komt uit 1982, het kan nog wel een paar jaar mee. Maar vanaf 2030 wordt het gefaseerd vervangen door nieuwbouw. Het is de bedoeling dat in twintig tot dertig jaar tijd het hele ETZ wordt vernieuwd.

Een animatie van de gefaseerde vervangende nieuwbouw bij het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis zie je in onderstaande video:

Eén ding is zeker: zoals het ziekenhuis er in bovenstaande animatie in 2050 uitziet, wordt het nooit helemaal. De bedenkers weten nu niet hoe een ziekenhuis anno 2050 eruit moet zien. Dat is ook de reden waarom er is gekozen voor een gefaseerde verbouwing: dan kan het plan iedere keer met voortschrijdend inzicht worden aangepast aan actuele ontwikkelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.