Video

Schipper Jan (73) redde vier mensen uit het water van het Hollands Diep

3 juli 2020 om 19:00 • Aangepast 10 juli 2020 om 13:44
nl
Grote paniek op het Hollands Diep bij Moerdijk donderdagmiddag. Pontschipper Jan Blokland (73) zag een sloepje met vier mensen onder water verdwijnen en voer er direct naartoe. “Die drie meiden waren echt in paniek. Ze dachten dat hun vader verdronken was.”
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Jan Blokland vaart al 5 jaar heen en weer tussen de haven van Moerdijk en de haven van Strijensas. Toen Jan zondagmiddag even na vijven de trossen los gooide en de haven uitvoer, zag hij een sloep die onder water liep. Het ging om een motorbootje van zo'n vier bij twee meter met daarin drie jonge meiden en een oudere man.

Jan vertelt hoe zijn reddingsactie eraan toe ging:

“Ik zag dat ze water uit het bootje aan het scheppen waren. Kort daarna zakte de buitenboordmotor onder water en werd de rest mee omlaag getrokken.” De bestuurder van het bootje, een man van in de tachtig, kwam al gauw boven water. "Even later zag ik de koppies van die meiden zo'n dertig à veertig meter van elkaar vandaan boven komen. Die zijn zeker zes meter naar beneden gezogen."

De man riep Jan om hulp. "'Ik kan niet meer, ik kan niet meer!', riep hij. Toen heb ik hem een reddingsboei toegeworpen, zodat hij die kon pakken." Daarna pakte Jan wat touwen en hield die vervolgens overboord. "Ik riep naar die meiden: 'Vastpakken!' en heb ze naar achteren gesleept. Even later, toen ik het andere meisje uit het water wilde vissen, hoorde ik die twee meiden gillen. Ze hadden zich vastgepakt aan het anker en wilden hun vader redden."

'Hij is gezonken'
Jan was toen nog in de veronderstelling dat de man de reddingsboei vasthad. "Maar ik keek op en zag die reddingsboei op de wind weg waaien. De paniek was groot. Die meisjes dachten dat hij verdronken was. Ze zeiden: 'Mijn vader is gezonken. Hij is verdronken."

Kort daarna zag Jan in de verte de jas van de man. "Hij bleek bewusteloos te zijn. Binnen no-time waren de boten van de KNRM, de politie en Rijkswaterstaat er om te helpen. Zij hebben de man overgenomen en hem meegenomen naar het ziekenhuis. De meiden zijn bij de kade afgezet."

Zorgen om de man
Een dag later is de schipper weer gewoon aan het varen. "Ik maak me wel zorgen om de gezondheid van die man. Ik hoop echt dat hij het overleeft en wens zijn familie heel veel sterkte."

Een stel uit Lage Zwaluwe stapt aan boord. "Jan vertelde net over de reddingsactie. Wat een toestand. Heftig hoor," reageert Ingrid van der Eem. "Ik zag net toevallig ook weer iemand met zo'n klein sloepje varen en dan denk ik waarom?," vertelt haar man Ron. "Als je dan hoort wat er kan gebeuren... Ja, heftig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.