Video

Moergestel is los: kijk hoe een van de eerste kermissen sinds de lockdown begon

3 juli 2020 om 16:53 • Aangepast 18 juli 2020 om 01:31
nl
In Moergestel is vrijdag aan het eind van de middag de kermis begonnen. Daarmee is het één van de eerste kermissen in ons land die doorgaan. In iets meer dan een week tijd heeft de organisatie een coronaproof kermis uitgewerkt en alle exploitanten geregeld. Dit tot grote vreugde van veel kermisliefhebbers.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Burgemeester Hans Janssen van de gemeente Oisterwijk, waar Moergestel onder valt, opent om klokslag vijf uur de kermis op het Sint Jansplein. Een groep kinderen telt af waarna hij een lint doorknipt. Diezelfde kinderen sprinten daarna het kermisterrein op op weg naar de Breakdancer. Zij kunnen daar zonder problemen in. "We zijn onder de twaalf, daarom kunnen we dicht bij elkaar staan en zitten in de Breakdancer."

Opluchting
Bij de botsauto zie je vergelijkbare maatregelen. Mensen onder de achttien mogen bij elkaar in één autootje. Boven de achttien moet je alleen botsen én met een mondkapje op. Al lijkt de burgemeester dit even te zijn vergeten, maar dat is eenmalig voor de tv-opnames. De exploitant op zijn beurt, is vooral blij dat hij weer ergens staat met zijn attractie. "Het voelt wel redelijk als vroeger. Ik heb die blije gezichten lang moeten missen", zegt hij zichtbaar opgelucht.

Datzelfde gevoel is er bij de schiettent. Ook daar zijn de nodige aanpassingen gedaan vanwege de coronamaatregelen. "We hebben het er graag voor over en zijn blij hier weer te staan. Sinds oktober hebben we niet meer op een kermis gestaan", vertelt de exploitant. Ze draagt handschoenen, maakt de geweren continue schoon en zorgt ervoor dat tussen elke schietplek één schietplek afstand zit.

Doorzetten
Eigenlijk ging het hele feest vanwege de coronacrisis niet door in Moergestel. Maar door de onverwacht vergaande versoepelingen die op 1 juli in zijn gegaan, werd een kermis ineens toch mogelijk. De organisatie van de kermis en gemeente wilden heel graag dat het jaarlijkse volksfeest door kon gaan van 3 tot en met 7 juli. "Voor alle problemen waar we nog tegenaan lopen, worden oplossingen verzonnen", meldde de gemeente Oisterwijk (waar Moergestel onder valt) bij de aankondiging.

Hoewel de kermis door mag gaan, moet er dus wel rekening gehouden worden met de coronamaatregelen. Met name de anderhalve meter afstand vormt een uitdaging. Attracties moeten die handhaven evenals allerlei hygiënemaatregelen. Ook zijn mondkapjes op veel plekken verplicht. Als mensen zich van de ene naar de andere attractie verplaatsten, geldt de anderhalve meter net zo goed. Daarom is er éénrichtingsverkeer ingesteld op de kermis.

Eenrichtingsverkeer op de kermis. (foto: Imke van de Laar)
Eenrichtingsverkeer op de kermis. (foto: Imke van de Laar)

Het zijn voor de kermisexploitanten moeilijke tijden geweest. Door de coronacrisis hebben ze lange tijd geen inkomsten gehad. En dat terwijl de eigenaren van de attracties het moeten hebben van het seizoen dat van april tot en met september loopt. Juist in die periode verdienen ze hun geld om de maanden buiten het kermisseizoen te overbruggen.

Niet overal feest
Ondanks de versoepelingen, gaan er nog altijd veel kermissen niet door. Die van Best zou deze vrijdag ook van start gaan, maar de gemeente vond het te kort dag om alsnog een veilige kermis te realiseren. Ook in Kaatsheuvel gaat het feest niet door. Daar trok de organisatie er afgelopen dinsdag zelf de stekker uit. En ook in Eersel blijft het stil.

In Maashees en Beugen is er vanaf vrijdagavond net als in Moergestel wel een kermis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.