Minister: TU Eindhoven mag vrouwen wel voortrekken

3 juli 2020 om 17:20 • Aangepast 13 juli 2020 om 21:52
nl
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) 'kan rustig door' met haar beleid om vrouwen voorrang te geven bij vacatures, vindt emancipatieminister Ingrid van Engelshoven. Volgens de politicus is de vermaning die de universiteit kreeg van het College voor de Rechten van de Mens geen obstakel.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De universiteit stelt haar vacatures voor wetenschappelijk personeel op dit moment alleen open voor vrouwen. Zo wil ze een meer evenwichtige man-vrouw verhouding krijgen. Alleen als de universiteit na zes maanden tijd geen gesprek voert met een vrouwelijke kandidaat, wordt een vacature ook opengesteld voor mannen.

De werfmethode is in strijd met de Nederlandse gelijkebehandelingswetgeving, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens. De TU/e mag vrouwen niet voortrekken, zegt ze in een advies. Functies moeten openstaan voor vrouwen en mannen. Alleen als een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, mag een vrouw de voorkeur krijgen.

Vrouwenquotum
De minister maakt uit de uitspraak van het adviesorgaan echter op dat het voortrekken van vrouwen wel mag, maar dat de universiteit 'het alleen iets minder breed had moeten doen'. Het College laat volgens haar in het advies ruimte voor bijvoorbeeld een vrouwenquotum, een minimaal aantal vrouwen dat in dienst moet zijn.

Van Engelshoven: "Dus volgens mij, met een verstandige aanpassing van het beleid, kan de TU/e ook rustig door met het bevorderen van meer diversiteit in de wetenschap. Want dat lijkt mij een goede zaak."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.