Boze boeren blokkeren de ingang van Eindhoven Airport - Omroep Brabant

Boze boeren blokkeren de ingang van Eindhoven Airport

5 juli 2020 om 21:23 • Aangepast 13 juli 2020 om 07:34
Tientallen boze boeren hebben zondagavond met tractoren de weg voor de ingang van Eindhoven Airport geblokkeerd. De actie begon rond negen uur en tegen middernacht vertrokken de boeren weer, onder begeleiding van de politie. Eerder dit weekend werd al het distributiecentrum van Jumbo in Veghel bezet en werd de A2 bij Liempde geblokkeerd.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door

De boeren bleven net zolang voor de ingang van het vliegveld staan totdat twee afgevaardigden van de boeren een gesprek kregen met een delegatie van Eindhoven Airport. Toen bleek dat dit goed was verlopen, gingen de boeren weer naar huis.

In het gesprek vroegen de boeren om cijfers over de verminderde stikstofuitstoot tijdens de coronacrisis van Eindhoven Airport. Een woordvoerder van het vliegveld zegde toe woensdag hierover verder te praten.

Weinig overlast
De sfeer was de hele avond gemoedelijk en de overlast voor reizigers bleef beperkt. "Wij wilden de zaak niet helemaal op z'n kop zetten hier, maar wél ons punt duidelijk maken. De nood is hoog en wij willen niet langer op onze beurt wachten", zei veehouder Joop Bosmans uit Hilvarenbeek.

Politie en marechaussee waren aanwezig, maar ze hoefden niet in te grijpen. "Minpunt: de McDonald's is dicht", klonk het commentaar op de livefeed van Video in Verzet, het platform van de boeren op Facebook.

De boeren filmden zelf hoe de blokkade verliep:

Wachten op privacy instellingen...

De acties hebben te maken met de discussie over het verminderen van stikstof in Nederland. Het meest recente plan waar de boeren ontevreden over zijn, is het geven van minder eiwitrijk voedsel aan vee. Landbouwminister Carola Schouten wil met de tijdelijke maatregel bereiken dat er minder stikstof wordt uitgepoept. Veehouders die toch te veel eiwit geven, krijgen vanaf 1 september een boete van 2500 euro.

'Onhaalbaar'
Voor de boeren reden om de laatste dagen weer massaal met de tractoren de weg op te gaan. Ze maken zich zorgen over het welzijn en de gezondheid van hun vee bij dit plan. "Schouten komt met onhaalbare eisen aan de boeren", zegt Bosmans, die zaterdag ook bij de actie bij Jumbo in Veghel was.

"Het plan van Schouten is praktisch niet uitvoerbaar. Wij hebben alternatieve stikstofplannen, maar er wordt niet naar ons geluisterd."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...