Legobeeld van André Hazes onthoofd: 'Alles is kapot te krijgen'

6 juli 2020 om 10:55 • Aangepast 13 juli 2020 om 10:44
nl
Het legobeeld van zanger André Hazes dat op de Dam in Amsterdam werd geplaatst, is dit weekend onthoofd. Dutch Deco finish, het bedrijf in Erp dat het beeld heeft gemaakt, heeft het beeld inmiddels opgehaald om het te repareren. Hoe het precies kapot is gegaan, is niet duidelijk.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

“Tja, alles is kapot te krijgen natuurlijk. We hebben deze week filmpjes voorbij zien komen van kinderen die er bovenop klimmen. Dat is best asociaal”, zegt Remon van Zoggel, eigenaar van Dutch Deco finish.

Het hoofd en de hoed lagen maandagochtend in stukken op de grond naast het beeld. De eigenaar denkt dat dit 's nachts is gebeurd door dronken mensen die ermee op de foto wilden. "Ik baal er enorm van. Het is heel vervelend." Op AT5 is te zien hoe iemand er met het hoofd en één van de armen van de legocreatie vandoor gaat. Tegen de stadsomroep laten mensen uit binnen- én buitenland weten dat ze het een slechte zaak vinden dat er vernielingen zijn aangericht.

"We moeten hem eerst in het echt zien, voordat we weten hoe we hem kunnen repareren." Of het 'standbeeld' daarna terug wordt gezet, weet de eigenaar nog niet zeker.

Het André Hazes-beeld zonder hoofd (foto: AT5).
Het André Hazes-beeld zonder hoofd (foto: AT5).

Het beeld van 1,70 meter werd vorige week op de Dam geplaatst op de dag dat André Hazes 69 jaar zou zijn geworden. “We zijn er een week mee bezig geweest”, zei Van Zoggel vorige week tegen Omroep Brabant. Het bedrijf in Erp heeft de legoversie van Hazes met een 3D-printer gemaakt.

Het beeld is gemaakt in opdracht van kunstenaar Streetart Frankey, die was gevraagd om iets leuks voor de Dam te maken nu het er zo stil en leeg is. Het legobeeld van Hazes draagt diens bekende zwarte pak met gouden ketting, hoed en zonnebril.

Volgens Van Zoggel zou er wel eens een permanente versie van het legobeeld kunnen worden gemaakt. "Dan zou er een nieuwe moeten komen van brons of metaal. Daar gaan we over overleggen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.