Boeren blokkeerden transportbedrijf en stonden voor de Amercentrale - Omroep Brabant

Boeren blokkeerden transportbedrijf en stonden voor de Amercentrale

6 juli 2020 om 20:39 • Aangepast 22 juli 2020 om 01:31
nl
Zeker tachtig landbouwvoertuigen hebben maandag tot laat in de avond enkele uren alle in- en uitgangen van Kuehne + Nagel, een grote logistieke dienstverlener aan de Kennedylaan in Veghel, geblokkeerd. De bestuurders van de tractors kregen steun van veel sympathisanten. Het ging om een van de diverse acties deze avond van boeren in Brabant.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Een andere groep boeren heeft enige tijd aan de poort van de Amercentrale in Geertruidenberg gestaan. Nadat er bij deze steenkool- en biomassacentrale een eind was gekomen aan de actie, begaf de menigte zich naar de Moerdijkbrug.

Dagelijkse acties
De boeren kunnen het niet verkroppen dat minister Carola Schouten van Landbouw hen een maatregel wil opleggen die tot vermindering van de uitstoot van stikstof moet leiden. Haar omstreden voornemen, om minder eiwit toe te staan in het veevoer, leidt sinds vorige week donderdag tot dagelijkse acties in heel het land.

In Gelderland, op de snelweg A2 richting Den Bosch, stond tijdens de maandagavondspits urenlang een file door een boerenactie bij verkeersknooppunt Deil. Na enige tijd begon ook het verkeer in de richting van Utrecht vast te lopen. Tegen half negen maandagavond was de actie voorbij en kon het verkeer 'gewoon' doorrijden.

Gratis frites
Ondertussen deelden demonstrerende boeren gratis friet uit bij Terheijden, langs de snelweg A59. Aan het begin van de avond verzamelde zich een groep boeren, met trekkers, op het Doornboomplein in Middelbeers, net als zondagavond overigens. Het is niet bekend wat zij in gedachten hadden.

Tegen negen uur werden op de Ringdijk in Best naar schatting vijftien tractoren in de gaten gehouden door de politie. Vrijwel tegelijkertijd ontstonden er verkeersproblemen op de snelweg A50 bij Uden en Veghel.

Volgens onze verslaggever vertrokken de actievoerders net zo snel als ze gekomen waren en leidde hun gedrag nauwelijks tot enige irritatie. Bij Mars Nederland in Veghel lieten boeren zich overigens eveneens gelden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Aanhoudingen na actie Eindhoven Airport
Voor zover bekend is het maandag nergens uit de hand gelopen en heeft de politie evenmin hoeven in te grijpen. De Koninklijke Marechaussee heeft maandag wel twee mensen aangehouden die zondag betrokken waren bij een demonstratie op het grondgebied van Eindhoven Airport. Een van de arrestanten, een jongen van zeventien uit Udenhout, reed met zijn trekker in op een aantal marechaussees. Die stonden op een rijbaan buiten het luchthaventerrein het verkeer te regelen. Een marechaussee kon niet op tijd wegspringen, waardoor zijn holster beschadigd raakte.

Ook in Leiden en Apeldoorn lieten boeren maandag van zich horen. Zij waren van plan om, in navolging van hun Brabantse collega's, aangifte te doen tegen Schouten. De actievoerders beschuldigen haar van dierenmishandeling. Verder vinden de boeren dat de minister met twee maten meet.

Boeren voelen zich gediscrimineerd
Zo heeft de Amercentrale volgens de boeren vorig jaar een uitbreidingsvergunning gekregen die gelijk staat aan 250 complete melkveehouderijen. "En wij moeten dan onze koeien minder eiwit gaan voeren voor een beetje stikstof", zo stelt actievoerder Erik van Oosterhout uit Made.

Eind vorig jaar was de Amercentrale ook al eens doelwit van de acties, die doorgaans vreedzaam zijn verlopen. Wel zorgden achter of naast elkaar rijdende tractoren voor veel verkeersoverlast.

LEES OOK: Boeren veroorzaken urenlang files op A2 richting Den Bosch, ook acties in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.