Boer (17) die met tractor inreed op marechaussee bij Airport opgepakt voor poging tot doodslag

6 juli 2020 om 17:15 • Aangepast 13 juli 2020 om 17:14
nl
De Koninklijke Marechaussee heeft maandagmiddag twee mannen aangehouden op verdenking van onder meer bedreiging en poging tot doodslag bij een demonstratie van boeren zondag bij Eindhoven Airport. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

"De demonstratie is uiterst gemoedelijk verlopen, waarbij goed contact is geweest tussen de demonstranten en de marechaussees. De marechaussee betreurt het dat er toch twee mensen zijn geweest die zich hebben misdragen buiten de demonstratie om", zegt de woordvoerder.

Holster beschadigd
Een van de arrestanten, een 17-jarige jongen uit Udenhout, reed met zijn trekker in op een aantal marechaussees. Die stonden op een rijbaan buiten het luchthaventerrein het verkeer te regelen. Een marechaussee kon niet op tijd wegspringen, waardoor zijn holster beschadigd raakte.

Een 22-jarige man uit Berkel Enschot is maandagmiddag opgepakt op verdenking van bedreiging en gevaarlijk rijgedrag. Hij weigerde een dienstvoertuig van de marechaussee op een weg nabij de luchthaven ruimte te geven bij het invoegen, waardoor de marechaussees de berm in moesten rijden.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is besloten om beide verdachten aan te houden. Dat gebeurde in hun woonplaats. Beide mannen zitten vast voor verder onderzoek.

'Opgeklopt verhaal'
Joop Bosmans uit Hilvarenbeek was zondagavond een van de demonstrerende boeren op Eindhoven Airport. Hij is verbaasd over de aanhouding van de twee mannen. "Wanneer het om zo'n zware beschuldiging gaat, vind ik het vreemd dat ze het een dag lang laten liggen. Als het allemaal al waar is. Wij zijn bang dat het een opgeklopt verhaal is om de rest van de actievoerende boeren af te schrikken."

De boeren demonstreerden bij de luchthaven omdat zij boos zijn over de plannen van de regering voor het verminderen van de uitstoot van stikstof. Ze vinden dat er veel van hen gevraagd wordt, vergeleken met het vliegverkeer. Ook willen ze dat supermarktketens een eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.