Politieman die in privétijd werd belaagd en bedreigd door crimineel, wil vervolging afdwingen

7 juli om 20:42 • Aangepast 14 juli om 20:44
Maarten Brink, voorzitter van politiebond ACP Zeeland-West-Brabant.
Maarten Brink, voorzitter van politiebond ACP Zeeland-West-Brabant.
De agent die begin juli in het centrum van Tilburg door een man werd belaagd en bedreigd, wil alsnog vervolging afdwingen. Het Openbaar Ministerie (OM) zag daar eerder nog van af, tot grote woede van de politievakbonden NPB en ACP. "Als politieagent bedreigd en belaagd worden zonder dat de verdachte daarvoor strafrechtelijk wordt vervolgd, is onverteerbaar."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door

Sébas Diekstra, de advocaat van de agent, is een zogeheten artikel 12-procedure begonnen. Die procedure houdt in dat het gerechtshof in Den Bosch naar de zaak gaat kijken en alsnog kan besluiten dat het OM moet overgaan tot vervolging. De SP heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie aan de minister van Justitie en Veiligheid.

'Ongelooflijk!'
De Tilburgse verdachte is een bekende van de politie. Het zou gaan om een vuurwapengevaarlijke crimineel. Op 3 juli liep de emmer over toen hij de agent intimideerde, hinderlijk volgde en bedreigde met fysiek geweld. De jonge kinderen van de politieman raakten volledig overstuur.

De man werd vervolgens door andere agenten aangehouden op het Pieter Vreedeplein en vastgezet. Maar tot verbazing van hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond seponeerde het OM de zaak. "Niet bedreigend genoeg... Ongelooflijk!", verzucht Simmers.

De tekst gaat verder onder de Tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Onverteerbaar
Maarten Brink, voorzitter van de ACP Zeeland-West-Brabant, kondigde al snel vervolgstappen aan en die zijn hiermee gezet. “We hebben snel onze mond vol van een strenge aanpak van geweld tegen hulpdiensten. Als zo’n zaak dan aan de voorkant wordt geseponeerd, ga je jezelf toch de vraag stellen of dit de maatschappij is die we willen. Als politieagent bedreigd en belaagd worden zonder dat de verdachte daarvoor strafrechtelijk wordt vervolgd, is onverteerbaar.”

Brink is blij met de artikel 12-procedure. “Agenten zijn echt wel wat gewend, maar niet om in privétijd belaagd te worden. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, maar het heeft wel een enorme impact. Zeker ook voor de kleine kinderen.”

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...