Dronken automobilist reed historische grenspalen aan gort, maar ze komen terug - Omroep Brabant

Dronken automobilist reed historische grenspalen aan gort, maar ze komen terug

8 juli 2020 om 19:30 • Aangepast 15 juli 2020 om 15:24
Kaaie Paole in 2019 geramd door een dronken automobilist (foto Bart Meesters).
Kaaie Paole in 2019 geramd door een dronken automobilist (foto Bart Meesters).
De historische Kaaie Paole die vorig jaar werden geramd door een dronken automobilist, worden gerestaureerd en teruggeplaatst. De kosten worden geschat op 25.000 euro. Kosten die verhaald worden op de dader, die een jaar geleden ook al zijn rijbewijs moest inleveren. De palen uit 1785 markeerden de historische grenzen van de vroegere waterschappen Oudland van Altena en Stad en Lande Heusden.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Op de Hoge Maasdijk tussen Andel en Veen was het vorig jaar raak. Met te veel drank op achter het stuur ramde een 21-jarige automobilist de historische palen. De klap was zo hard, dat de palen in stukken achterbleven op de dijk. Of de palen ooit nog gerestaureerd konden worden, was een jaar geleden hoogst onzeker.

Bijna een jaar liggen de stukken van de Kaaie Poale al opgeslagen bij Natuursteenbedrijf Midden-Brabant in Veen. Nadat het bedrijf een rapportage had opgesteld kwam de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) met een eigen adviseur kijken. Na uitstel door de coronacrisis kwam de rijksdienst met goed nieuws: de palen kunnen gerestaureerd worden.

“Na de restauratie kunnen de Kaaie Paole weer dertig tot vijftig jaar mee”, zegt de dienst. De gemeente Altena had graag gezien dat Kaaie Paole wat verder van de weg teruggeplaatst zouden, maar het RCE gaat daar niet mee akkoord. De palen komen terug op de plek waar ze 234 jaar hebben gestaan.

Dit waren ze: de Kaaie Paole op de grens van de dorpen Andel en Veen
Dit waren ze: de Kaaie Paole op de grens van de dorpen Andel en Veen

De gemeente Altena gaat ervan uit dat de herstelwerkzaamheden dit jaar kunnen beginnen. “De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed komt voor plaatsing weer langs om de werkzaamheden te controleren”, vertelt Annely Peskens van de gemeente Altena. Er komen extra beschermingsmaatregelen, zoals verlichting.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...