Video

Boze boeren doen aangifte tegen minister Schouten wegens dierenmishandeling

10 juli 2020 om 16:56 • Aangepast 17 juli 2020 om 16:04
nl
Een aantal boze boeren heeft vrijdagmiddag op het politiebureau in Tilburg aangifte gedaan tegen landbouwminister Carola Schouten wegens dierenmishandeling.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

De boeren reden met achttien tractoren naar de Ringbaan-Zuid. Ze werden aan de rand van de stad opgewacht door de politie. Agenten vormden een escorte om de stoet veilig naar het politiebureau te loodsen. Ook op andere politiebureaus in Nederland hebben boeren een gelijksoortige aangifte gedaan tegen Schouten.

"Het was een actie in overleg met de politie", zegt Joop Bosmans. Hij was een van de dertig actievoerders die naar het politiebureau gingen. Na het doen van de aangifte gingen de boeren weer richting huis. "Omdat de actie korter duurde dan verwacht, hebben we in het centrum van Hilvarenbeek nog afgesloten met een kop koffie. Het was voor ons een bewogen week", vertelt Bosmans.

Hij benadrukt dat het lange dagen zijn. Het dagelijkse werk moet gedaan worden en dan ook nog eens demonstreren. Bosmans: "We rijden niet voor de lol zomaar een stukje rond."

Maatwerk
De boeren voeren actie omdat in hun ogen het veevoerbeleid van minister Schouten zal leiden tot dierenleed. Schouten wil de uitstoot van stikstof in mest verminderen door het eiwitgehalte in het veevoer te beperken. Volgens de boeren vergt veevoer maatwerk. Het beperken van eiwitten maakt het volgens de boeren onmogelijk om het optimale rantsoen samen te stellen.

Minder eiwitrijk voer vermindert overigens ook de melkproductie van koeien. De boeren hebben aangeboden om het veevoer aan te passen op vrijwillige basis, maar dat vindt minister Schouten te vrijblijvend.

Beloften
Bosmans denkt het zijne ervan: "De minister heeft gezegd dat ze met deskundigen praat over de veevoerregels. Daar trappen wij niet in. Er zijn al zoveel beloften gedaan." Op de vraag of er komend weekeinde actie wordt gevoerd, volgt een lange stilte. Dan: "Ik denk het wel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.