LIVEBLOG

Coronavirus: aantal patiënten stijgt licht, 24 op intensive care

12 juli om 07:32 • Aangepast 19 juli om 06:34
De testbuisjes om het coronavirus te achterhalen (foto: Erik Peeters).
De testbuisjes om het coronavirus te achterhalen (foto: Erik Peeters).
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van alle belangrijke gebeurtenissen rond de coronacrisis in Brabant.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door
  • Antistoffen in het bloed van mensen die besmet waren met het coronavirus neemt snel af, blijkt uit Duits onderzoek.
  • Ossenaar Vincent Janssen is coronavrij verklaard en mag weer voetballen bij het Mexicaanse Monterrey.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

Het liveblog is gesloten.

22.30
Wij sluiten het liveblog voor vandaag. Maandag vind je op onze website en app weer een nieuw liveblog met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

17.00
Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is licht gestegen van 103 op zaterdag naar 107 op zondag. Daarvan verblijven 24 patiënten op de intensive care, twee minder dan zaterdag. Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt 83. Dat zijn er zes meer dan zaterdag. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt: "We signaleren nu twee weken een stabilisering in het aantal COVID-patiënten. De IC-bezetting is al een maand lang stabiel op een laag niveau."

15.45
Ongeveer 150 tegenstanders van de coronamaatregelen zijn zondagmiddag bijeen in het centrum van Den Haag. Zij protesteren tegen regels zoals de verplichte 1,5 meter afstand.

De demonstranten verzamelden zich op het Buitenhof. Daar hielden ze borden vast met teksten als 'Voor vrijheid', maakten muziek op trommels en sloegen met pannen tegen elkaar. Na ongeveer een uur verplaatsten de demonstranten zich onder politiebegeleiding naar de Koekamp, een terrein naast het Malieveld. Daar ging het protest verder.

09.02
Reizigers die vanuit het buitenland naar de Australische miljoenenstad Sydney vliegen, moeten binnenkort zelf gaan betalen voor hun verplichte quarantaine in een hotel. De rekening gaat nu nog naar de deelstaat, die daardoor met een extra kostenpost zit van tientallen miljoenen dollars. Premier Gladys Berejiklian van New South Wales zegt dat het hoog tijd is dat reizigers zelf meer gaan betalen.

08.00
Een Duits onderzoek onder genezen coronapatiënten uit München toont aan dat het aantal antistoffen in het bloed van mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus snel afneemt. Dat betekent dat er geen langdurige immuniteit is tegen het virus. Dat is slecht nieuws voor de effectiviteit van de vaccins waaraan gewerkt wordt, benadrukt de NOS. De uitkomsten van het Duitse onderzoek ondersteunen de bevindingen van Chinese onderzoekers. Die meldden in het tijdschrift Nature Medicine dat de antistoffen in het bloed na twee maanden sterk afnemen. Dat is vooral het geval bij patiënten met een mild ziektebeeld, maar ook bij patiënten die flink ziek zijn geweest door het virus.

06.38
Naast de kermis in Veldhoven-Dorp gaat ook de kermis in Zeelst niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de gemeente Veldhoven bekendgemaakt. "Vanwege de verwachte grote toestroom van bezoekers kan de anderhalvemeter-maatregel niet gewaarborgd worden en komt de veiligheid en gezondheid van mensen in het geding."

Wachten op privacy instellingen...

06.00
Ossenaar Vincent Janssen kan zich weer volledig richten op zijn Mexicaanse voetbalclub Monterrey. De 26-jarige spits is coronavrij verklaard. "Ik heb negatief getest en dat is een goede zaak", laat hij weten op social media. Janssen maakte op 29 juni bekend dat hij besmet was met het virus. Hij ging thuis in isolatie. "Ik kan niet wachten om terug te keren bij de selectie en weer in training te gaan", benadrukt Janssen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...