Video

Condooms, luiers, haren en een bank: dit gooien Tilburgers illegaal op straat

13 juli 2020 om 19:00 • Aangepast 20 juli 2020 om 10:14
nl
Tilburg let tegenwoordig streng op zwerfafval. Speciale opsporingsteams hebben de laatste tijd al voor twintigduizend euro aan boetes uitgedeeld. Omroep Brabant ging mee op pad.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Maandagochtend, half acht, Pater van den Elsenplein. Een gegarandeerde hotspot, aldus handhaver Bart ('liever geen achternaam'). Iedere maandagochtend na het weekend is het er prijs. Hoewel, het valt nu mee, zegt 'ie. Er staan wat vuilniszakken, meer niet. "Normaal gesproken ligt er tien keer meer. We zijn blij dat het er nu zo bij ligt."

Of toch niet. Als Bart de vuilniszak opentrekt, zitten er luiers in. "Smerige luiers, als ik ergens van over m'n nek ga, is het dat." En Bart is wat smerigheid betreft geharnast: "Wat ook heel goor is: GFT. Soms zie je het onder de vleesresten krioelen van de maden."

"Als ik dat ga vertellen, wordt de pakkans kleiner."

Het opentrekken van vuilniszakken is één van de manieren om daders te achterhalen. Bart en zijn collega Hessel gaan op zoek naar persoonlijke informatie. Een enveloppe met adres, dat is een duidelijke. Er zijn meer manieren om daders te vinden, maar daar blijft Bart vaag over: "Dat is het geheim van de smid. Als ik dat ga vertellen, wordt de pakkans kleiner. Dus dat houd ik liever voor me."

Geen aanwijzingen in het afval dit keer. De illegale storters op het Pater van den Elsenplein, gaan vrijuit. "Vind ik heel erg. Het is asociaal. De mensen die hier omheen wonen, kijken er elke dag op uit. Stel, je wilt bij de bakker een vers broodje halen en je loopt hier langs, dan heb je geen zin meer om te eten."

In de video zie je wat Bart en Hessel nog meer op hun route tegenkwamen:

Als je betrapt wordt, is de boete fors. Je betaalt 390 euro voor het illegaal storten van afval. Daar komen de opruimkosten nog bij. De boete kan oplopen tot 800 euro.

Toch weerhoudt dit veel Tilburgers er niet van hun zwerfafval illegaal te dumpen. De wethouder heeft Bart wel eens op zijn kantoor gevraagd, voor advies. Maar het is een hardnekkig probleem. Rotzooi trekt rotzooi aan. Daarom zijn de vuilcontainers wel eens omringd met nepgras en nepbloemen. Hielp ook niet. Maar niets doen is volgens Bart ook geen optie: "Dan laat je de slechteriken winnen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.