Boeren toch weer in actie omdat minister Schouten ultimatum naast zich neerlegt

13 juli 2020 om 14:44 • Aangepast 20 juli 2020 om 13:54
nl
Farmers Defence Force komt volgende week toch met nieuwe acties tegen de omstreden veevoermaatregel. De boeren hadden een ultimatum gesteld: als de maatregel uiterlijk 21 juli van tafel ging, zouden de boeren hun acties staken. Minister Schouten veegde dat ultimatum echter direct van tafel, waarop de boeren op hun beurt meteen nieuwe acties aankondigde.
Profielfoto van Rebecca SeunisProfielfoto van ANP
Geschreven door
Rebecca Seunis & ANP

"We zullen Nederland helpen om stikstof te besparen", zei Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever, nadat de landbouwminister het ultimatum naast zich neer had gelegd. De boeren hebben 'tal van acties' aangekondigd. Volgens FDF worden daarbij wegen geblokkeerd.

Farmers Defence Force zegt Schouten de mogelijkheid te willen bieden om voor 21 juli met de actiegroep om de tafel te gaan en een 'werkbare oplossing te bedenken die op draagvlak binnen de sector kan rekenen.' Ook willen de boeren de tijd zonder actie gebruiken om verder in gesprek te gaan met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om het concept Farmer Friendly in de markt te zetten. Dit concept betekent voor boeren een eerlijker deel van de marges op voedselproducten, aldus FDF.

Farmers Defence Force gaf de minister tot volgende week om de veevoermaatregel van tafel te halen. De minister gaf aan dat de maatregel de steun heeft van de Tweede Kamer en dat ze extra advies over de voermaatregel eerst wil afwachten.

De minister verwacht alle adviezen en doorrekeningen eind augustus naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Het verlagen van eiwit in veevoer is een van de maatregelen om het stikstofgehalte in het milieu terug te dringen. Boeren voeren al maanden actie tegen deze stikstofmaatregelen.

Veel acties
De boeren hebben de afgelopen weken in het hele land actie gevoerd tegen de veevoermaatregel. In onze provincie werden onder meer het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg, de ingang van Eindhoven Airport, de A2 bij Liempde en het gebouw van Omroep Brabant geblokkeerd.

De transportbranche (TLN) roept actievoerende boeren op hun protesten in het vervolg 'publieksvriendelijker' te laten plaatsvinden. Door de recente blokkades van wegen en distributiecentra stonden vrachtwagens stil en daardoor moesten bedrijven extra kosten maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.