Iraniër verzint asielverhalen voor illegalen en verdient daar tonnen mee: drie jaar cel

14 juli 2020 om 14:49 • Aangepast 21 juli 2020 om 14:44
nl
Een 56-jarige Iraniër uit Helmond moet drie jaar de cel in omdat hij met verzonnen verhalen illegalen aan een vluchtelingenstatus hielp. Omdat hij dat tegen betaling deed, hij verdiende er zelfs tonnen mee, maakte hij zich schuldig aan mensensmokkel. Ook mag hij 5 jaar lang niet werken binnen het vreemdelingenrecht.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De man heeft 14 mensen, bijna allemaal van Iraanse afkomst, op deze manier geholpen. Dit deed hij van 2015 tot en met 2018 namens zijn eigen juridisch advieskantoor in Eindhoven. Hij hielp ze bij hun illegale verblijf in Nederland en in een enkel geval hielp hij ze Nederland binnenkomen.

Hij liet de mensen leugens instuderen, zodat zij hun kansen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zouden vergroten. Hij verzon bijvoorbeeld verhalen over homoseksualiteit en/of bekering of dikte het aan. Ook paste hij data van gebeurtenissen aan.

'Zelf bepalen wie het verdient'
De man zei tijdens de zitting een paar keer dat hij zelf kon beoordelen wie het verdiende om een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. De rechtbank in Den Bosch vindt dat hij zich hiermee boven de rechtsstaat en het rechtssysteem plaatst. De rechters vinden het zorgwekkend dat de man overtuigd blijft van de juistheid van zijn handelen.

De officier van justitie had tijdens een eerdere zitting ook geen goed woord over voor de acties van de man. Hij handelde volgens haar 'puur uit winstbejag'.

Nader onderzoek IND
Of de mensen die hij geholpen heeft nu hun verblijfsvergunning kwijtraken, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de IND komt er een onderzoek. "Als er aanleiding is om te twijfelen aan asielmotieven is dat reden om nader onderzoek te doen. Dan kijken we of die verblijfsvergunning wordt ingetrokken of niet", zegt hij.

Tip van tolks
Het onderzoek naar de man begon nadat twee tolken aan de bel trokken toen ze vermoedden dat de man meer deed dan het geven van juridisch advies. Ze vertelden onder meer dat een zelfverklaarde advocaat mogelijk asielverhalen verkocht voor bedragen tussen de 4000 en 9000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.