Liveblog

Coronanieuws: veel mensen gaan met coronaklachten toch naar buiten, meldt RIVM

15 juli 2020 om 08:17 • Aangepast 22 juli 2020 om 22:34
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van alle gebeurtenissen rond de coronacrisis in Brabant.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De belangrijkste onderwerpen:

  • Er is een verband gevonden tussen de slechte luchtkwaliteit en het aantal coronapatiënten in Brabant.
  • Veel mensen gaan toch naar buiten als zij klachten hebben die horen bij het coronavirus, meldt het RIVM.
  • Door een storing in de database waarin informatie over geteste coronapatiënten wordt opgeslagen, zijn belangrijke gegevens van het bron- en contactonderzoek kwijt.
  • In Brabant zijn sinds vorige week dinsdag 57 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers.

22.30
Dit liveblog is gesloten. Donderdag starten we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van al het nieuws rondom de coronacrisis in Brabant.

19.40
Het aantal donoren dat antistoffen tegen het coronavirus in zijn bloed heeft daalt. Uit een meting over de afgelopen weken blijkt volgens bloedbank Sanquin dat landelijk gezien 4,1 procent van de donoren antistoffen heeft tegen 5,4 procent in mei. Sanquin-onderzoeker Hans Zaaijer benadrukt dat de gedaalde antistoffenniveaus niet hoeven te betekenen dat mensen ook weer vatbaar zijn voor het virus. "Het lichaam bouwt tijdens en na zon infectie ook immuungeheugen op. Dat betekent, dat bij een nieuwe infectie, het lichaam razendsnel weer antistoffen op kan bouwen. Een virus kan zo alsnog snel opgeruimd worden."

17.45
Medewerkers en bestuurders in de verpleeghuis- en thuiszorgsector vinden dat zij in de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht. Belangrijkste reden daarvoor waren de RIVM-richtlijnen. Die schreven voor dat het dragen van beschermende kleding zoals mondmaskers in allerlei gevallen "niet nodig" was.

Zorgmedewerkers zeggen dat zij daardoor ouderen besmet hebben, die later zijn overleden. Bovendien zijn veel medewerkers zelf ziek geworden en kampen zij nu met gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur naar de coronacrisis in de ouderenzorg.

17.00
De totale schade bij gemeenten door de coronacrisis loopt dit jaar op tot een bedrag tussen de 1,48 en 1,83 miljard euro. Dit staat in een onderzoek dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten uitvoeren naar de gemaakte kosten en gederfde inkomsten van gemeenten als gevolg van de coronamaatregelen. De VNG maakte woensdag de uitkomsten van het onderzoek bekend.

Mocht er een tweede golf coronabesmettingen later dit jaar komen, dan zouden de kosten volgens de onderzoekers nog verder kunnen oplopen naar een bedrag tussen de 2,26 en 2,78 miljard euro.

16.30
Eén coronapatiënt heeft sinds dinsdag de intensive care verlaten. Daardoor liggen er nu nog twintig patiënten met Covid-19 op de ic, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen buiten de ic's is de afgelopen 24 uur gedaald met 9 en komt uit op 85. "We zien een onveranderd rustig stabiel beeld in het aantal opnamen van Covid-19-patiënten", licht voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg de gegevens toe.

16.15
Veel mensen gaan toch naar buiten als zij klachten hebben die horen bij het coronavirus. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een onderzoek in samenwerking met de GGD'en. Ruim 50.000 mensen werd gevraagd naar wat ze vonden van de coronamaatregelen en of ze zich er zelf aan hielden. De meeste mensen gaven aan het eens te zijn met de maatregelen, maar 80 procent zei vervolgens toch naar buiten te gaan met symptomen van het coronavirus, zoals verkoudheid of koorts.

40 procent van de ondervraagden ging met klachten naar het werk. Slechts 12 procent van de mensen liet zich testen op het virus. Veel mensen hebben zich nog niet laten testen, omdat ze niet weten wanneer dit precies mag. De voorwaarden vinden ze onduidelijk, meldt het RIVM. Ook wijten veel mensen de klachten aan andere oorzaken, zoals hooikoorts.

14.50
CNV waarschuwt voor een enorme vloedgolf aan ontslagen in de cateringbranche. Volgens de vakbond verdwijnen er de komende tijd duizenden banen in de branche door de coronacrisis. Daarom wil CNV hulp in de vorm van scholingsfondsen en loopbaanbegeleiding.

14.00
België durft het niet aan om nu al een besluit te nemen over verdere versoepeling van de beperkende coronamaatregelen per 1 augustus. Het aantal besmettingen zit de laatste week opnieuw in de lift. "Het reproductiegetal is boven 1, waardoor het virus aan kracht wint", zei premier Sophie Wilmés na afloop van overleg in de Nationale Veiligheidsraad. "Dat is niet goed. De situatie mag zeker niet erger worden."

12.55
Op kleine schaal wordt in het Amphia Ziekenhuis in Breda een proef gedaan met een transparant mondmasker. Dat moet ervoor zorgen dat de patiënt de zorgmedewerker herkent en zij beter met elkaar kunnen communiceren. Het is een project van verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos. "Ik kwam via sociale media in contact met een dove vrouw. Zij maakt katoenen maskers met transparante kunststof vensters. Die gaan we op kleine schaal testen."

10.52
De 35 dorps- en wijkcentra in Breda zijn een tijd gesloten geweest en inmiddels deels open. De gemeente Breda vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat deze ontmoetingsplekken in de wijken en dorpen blijven bestaan en gaat daarom 'naast praktische ondersteuning ook financiële ondersteuning' bieden aan de centra.

09.44
De intelligente lockdown veranderde in één klap de wereld van Jan Smit (88) uit Son, die praktisch blind is. Ineens kwam er nauwelijks nog iemand over de vloer, alleen af en toe een hulpverlener. Jan voelde zich eenzaam, maar bedacht daarvoor zelf direct ook de oplossing:''Weet je wat ik ga doen? Ik ga een boek schrijven."

07.47
Flexwerkers zien hun inkomen fors dalen door de coronacrisis. Zo'n 80 procent van de oproepkrachten in Nederland staat op straat of is flink in uren teruggevallen. En zo'n 30 procent van de uitzendkrachten is tijdens de crisis zijn baan kwijtgeraakt. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête.

06.00
Door een storing in de database waarin informatie over geteste coronapatiënten wordt opgeslagen, zijn belangrijke gegevens van het bron- en contactonderzoek kwijt. Zo is onduidelijk hoeveel kinderen, zorgverleners en leraren afgelopen week besmet raakten, zo meldt het AD.

05.50
Criminelen zijn tijdens de coronaperiode massaal overgestapt op WhatsAppfraude. Het aantal aangiften steeg van honderd per week naar honderd per dag, meldt het AD op basis van de misdaadcijfers over het eerste halfjaar van de politie. Ook moest de politie vaker ingrijpen bij overlast en burenruzies.

Wachten op privacy instellingen...

0 5.35
Britse onderzoekers zien een verband tussen luchtverontreiniging en het aantal coronapatiënten. Ze keken voor hun onderzoek specifiek naar gebieden in Brabant en Limburg. Conclusie: de vieze lucht heeft bijgedragen aan het hoge aantal patiënten, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Volgens de onderzoekers is het vooral de intensieve veehouderij die voor de slechte luchtkwaliteit zorgt.

05.15
Het aantal coronapatiënten die in het ziekhuis liggen, daalde dinsdag van 118 naar 115. Het was de eerste afname na vier achtereenvolgende dagen van stijging. Ook op de intensive care was er een afname, van 24 coronapatiënten naar 21. Op de verpleegafdelingen liggen 94 patiënten, evenveel als op maandag. Dat zijn er wel meer dan de 69 coronapatiënten van afgelopen vrijdag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!