Nieuwe Stint mag voorlopig de weg nog niet op

16 juli 2020 om 12:12 • Aangepast 23 juli 2020 om 16:44
nl
De nieuwe versie van de Stint mag de komende tijd nog niet de weg op. Er zijn nog te veel vragen over de veiligheid. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft meer tijd om onderzoek te doen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De oude Stint mag niet meer rijden na het fatale spoorongeluk in Oss twee jaar geleden. De Nederlandse fabrikant heeft daarom een nieuwe versie van de elektrische bolderkar ontwikkeld. Minister Van Nieuwenhuizen heeft de SWOV gevraagd op zoek te gaan naar een methode om de veiligheidsrisico's van zulke voertuigen in kaart te brengen. De SWOV verwacht de nieuwe Stint echter pas in augustus te kunnen testen.

De fabrikant van de Stint is hier inmiddels over ingelicht, schrijft de minister. Enkele weken geleden liet de minister de Kamer weten dat de beoordeling van de nieuwe Stint nog steeds liep, maar dat enkele adviezen, onder meer van de TNO, wel al binnen waren. Wanneer de nieuwe Stint wel de weg op mag is nog onduidelijk.

Oorzaak niet te achterhalen
Vorige week vrijdag maakten Openbaar Ministerie en politie bekend dat de oorzaak van het fatale ongeluk op het spoor niet te achterhalen was. Het OM noemt het resultaat van het onderzoek 'onbevredigend', zowel voor de nabestaanden als voor de betrokkenen bij het onderzoek. Er is uit het onderzoek volgens haar echter geen technisch mankement aan de Stint, geen storing en ook geen menselijke fout gebleken.

Bij het ongeluk op de spoorwegovergang in de Braakstraat in Oss kwamen vier kinderen (4 tot 8) om het leven. Een ander kind (11) en de begeleidster (32) die de Stint bestuurde, raakten zwaargewond. Er waren drie zusjes uit één gezin bij het drama betrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.