Video

Op autovakantie in coronatijd? Vakantiegangers gaan extra voorbereid de grens over

18 juli 2020 om 10:50 • Aangepast 25 juli 2020 om 15:54
nl
Tientallen vakantiegangers zijn zaterdagochtend bij het Brabantse Hazeldonk gestopt voor een laatste vakantiecheck van hun voertuig door medewerkers van de ANWB, Kwik-Fit en Autotaalglas. Een woordvoerder van de ANWB spreekt van een goede opkomst, ongeveer even groot als vorig jaar.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Met de auto de grens over tijdens de coronacrisis. Het begint met een goede voorbereiding...

Mensen die onderweg zijn naar België, Luxemburg en Frankrijk konden tussen 07.00 en 12.00 uur terecht bij verzorgingsplaats Hazeldonk langs de A16. Volgens de woordvoerder stonden vier wegenwachten, twee caravanexperts en vrijwilligers klaar om de voertuigen na te kijken. In totaal zijn 72 auto's, zestien auto-caravancombinaties en vier campers geïnspecteerd.

'Kleine storinkjes'
"Van de meeste voertuigen was de technische staat redelijk goed. Wel moest veel olie worden bijgevuld, waarschijnlijk omdat veel voertuigen dit voorjaar door de coronacris stil hebben gestaan", aldus de zegsman. Er was vooral sprake van het verhelpen van kleine storinkjes zoals het vervangen van lampjes. Bij een auto moest een v-snaar worden vervangen.

Twee auto's met caravan waren zwaarbelast, zo'n 300 tot 350 kilo. "De auto's hadden wel genoeg pk's om de caravans te trekken, maar het kan zijn dat zo'n gewicht in bijvoorbeeld in Frankrijk verboden is. Dan moet je spullen achterlaten en riskeer je een boete."

Evenveel animo
Het was opvallend dat er evenveel animo voor een check was als een jaar geleden. De verwachting was dat er minder mensen zouden vertrekken naar België, Luxemburg en Frankrijk, maar dat bleek niet het geval.

Ook waren volgens de woordvoerder veel mensen op de hoogte van de check door berichtgeving in de media en twee grote lichtkranten langs de snelweg. "Mensen stoppen hier speciaal voor."

Druk op de weg

Drukte bij Hazeldonk, waar de vakantiecheck plaatsvindt (foto: Eva de Schipper).
Drukte bij Hazeldonk, waar de vakantiecheck plaatsvindt (foto: Eva de Schipper).


Heel Nederland heeft zomervakantie nu ook de scholen in regio Midden-Nederland de deuren hebben gesloten. De toeristenbond verwacht daarom dat het druk wordt op de weg. Maar vanwege het nieuwe coronavirus zullen niet zoveel mensen op vakantie gaan als in voorgaande jaren.

De ANWB verwacht dat met name de Duitse wegen richting het noorden en zuiden druk zullen zijn vanwege de vele vakantiegangers. In Frankrijk wordt het druk op de wegen in de richting van het westen en zuiden van het land. Verder waarschuwt de toeristenbond voor oponthoud bij de Oostenrijkse Karawankentunnel (A11) aan de grens van Slovenië en bij de Zwitserse St. Gotthardtunnel (A2) richting Italië.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.