FDF verwacht woensdag geen acties in Brabant: 'Blokkades distributiecentra uit den boze'

18 juli 2020 om 12:41 • Aangepast 25 juli 2020 om 11:44
nl
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) verwacht tijdens de landelijke actiedag woensdag geen grote protestacties in onze provincie. Dat zegt FDF-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert. Wel kan er hevige overlast ontstaan op de Brabantse wegen. FDF heeft boeren opgeroepen naar het RIVM in Bilthoven te komen om te demonstreren tegen een veevoermaatregel van de overheid.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

De boeren protesteren tegen de veevoermaatregel die minister Schouten aankondigde. Zij wil dat boeren hun koeien minder eiwitrijk voer geven, om zo de uitstoot van stikstof uit mest tegen te gaan. De boeren geven het RIVM de schuld van wat ze noemen 'stikstofsjoemelcijfers'.

Eerder werd in heel het land actie gevoerd door boeren vanwege de maatregel. In onze provincie werden onder meer de A2 bij Liempde, het distributiecentrum van Jumbo in Veghel, Eindhoven Airport en het gebouw van Omroep Brabant geblokkeerd.

Er zullen woensdag tractoren de weg op gaan, zegt Van den Oever, maar blokkades verwacht hij niet. Al helemaal niet bij distributiecentra, omdat FDF in gesprek is met brancheorganisatie CBL over een boerenkeurmerk. "We hebben goede gesprekken en goede hoop dat ze onze positie begrijpen", zegt Van den Oever. "Tot die tijd zijn we partners en past een blokkade er niet in."

Nieuwe golf
FDF verwacht woensdag tussen de 5000 en 10.000 boeren in Bilthoven. Hoeveel Brabantse boeren op de tractor stappen, weet Van den Oever nog niet. “Dat gaat de komende dagen pas aanlopen. Meestal knalt het op het einde pas de pan uit.”

De landelijke actiedag is volgens FDF het begin van een nieuwe golf aan protesten. Voorman Van den Oever laat weten dat de acties doorgaan totdat de veevoermaatregel geschrapt wordt. De boeren willen woensdag in gesprek met het RIVM, zegt hij. Mogelijk wordt er een 'discussieforum' opgezet.

'Direct boetes'
De politie zei eerder tegen Omroep Brabant op verschillende scenario's te zijn voorbereid tijdens de actiedag en op te zullen schalen waar nodig. Als boeren met hun tractoren op de snelweg gaan rijden, zullen er direct boetes worden uitgedeeld, zei een woordvoerster.

De boerenactiegroep hoopt woensdag op de solidariteit van burgers. Het idee is dat zoveel mogelijk mensen een dag thuisblijven om zo de stikstofuitstoot te verminderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.