Boeren willen woensdag oprukken naar het RIVM om 'stikstofsjoemelcijfers'

17 juli 2020 om 21:33 • Aangepast 24 juli 2020 om 17:14
nl
De boeren van Farmers Defence Force willen aanstaande woensdag naar het RIVM op hun aangekondigde actiedag. De organisatie roept alle boeren op om die dag naar Bilthoven te gaan, waar het RIVM is gehuisvest. Dat blijkt uit een brief die vrijdagavond onder de actievoerders is verspreid.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De boeren protesteren tegen de veevoermaatregel die minister Schouten aankondigde. Zij wil dat boeren hun koeien minder eiwitrijk voer geven, om zo de uitstoot van stikstof uit mest tegen te gaan. De boeren geven het RIVM de schuld van wat ze noemen 'stikstofsjoemelcijfers'.

Blijf thuis
Eerder liet Farmers Defence Force al weten dat ze tijdens de actiedag hopen op de steun van burgers. Iedereen moet een dag thuisblijven, om op die manier de uitstoot van stikstof te beperken, als het aan de boerenorganisatie ligt. “Ga een dagje thuiswerken, of blijf gewoon een dag thuis als je al vakantie hebt. Dan kunnen we de stikstof reduceren en dat kan Schouten dan mooi inrekenen. Dan hoeven wij ons vee niet ziek te maken”, zo zei Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force eerder deze week.

Dat 'verzoek' zal op de actiedag ook kracht worden bijgezet door de boeren zelf die dan de weg opgaan.

Politie is voorbereid
De politie laat weten dat ze op verschillende scenario's voorbereid is: "We schalen op, op basis van wat nodig is per situatie." Ook melden woordvoersters dat de politie in contact staat met de demonstranten. Eén van hen: "De demonstratie mag niet ten koste gaan van de veiligheid van anderen en van de actievoerders zelf. We bereiden ons voor op verschillende scenario’s en we schalen op, op basis van wat nodig is per situatie.” Als boeren met hun tractoren op de snelweg gaan rijden, zullen er direct boetes worden uitgedeeld, zoals eerder aangekondigd.

Een woordvoerder van het RIVM zegt in een reactie: "Wij blijven ons werk doen in het belang van volksgezondheid en milieu. Demonstreren is vrij in Nederland."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.