'Tilburgse Kermis had op deze manier nooit door mogen gaan', vindt viroloog Ab Osterhaus

20 juli 2020 om 10:26 • Aangepast 4 augustus 2020 om 14:33
nl
De Tilburgse Kermis had in de huidige vorm niet door mogen gaan. Dat vindt viroloog Ab Osterhaus. Volgens de wetenschapper is er een aanzienlijke kans dat het aantal ziekenhuisopnames door de kermis kan gaan stijgen.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Een woordvoerster van de gemeente liet afgelopen weekend weten dat zij 'eigenlijk niet de indruk heeft' dat de bezoekers zich niet goed aan de coronavoorschriften zouden houden. "Wij zijn ervoor om de randvoorwaarden te scheppen. Mensen hebben in beginsel hun eigen verantwoordelijkheid”, benadrukte ze.

Kwalijk
Osterhaus vindt het kwalijk dat de gemeente zoiets zegt. "Het is in Nederland al gebleken dat die eigen verantwoordelijkheid niet werkt, dus moet er gehandhaafd worden. Als we goed ons best doen, kunnen we het virus ons land uit jagen. Dat gaat echter niet lukken wanneer we massaal bijeen gaan komen", zo legde Osterhaus uit in radioprogramma Wakker!

De Tilburgse wethouder heeft eerder gezegd dat de bezoekers van de kermis niet overal anderhalve meter afstand zullen houden. "In Nederland zijn we met name van deze maatregel sterk afhankelijk, want mondkapjes worden hier weinig gebruikt. Wanneer besmette bezoekers naar de kermis komen, is de kans daarom zeer groot dat ze het virus zullen verspreiden. Zeker onder jonge mensen."

Osterhaus vindt het onverantwoordelijk dat de gemeente Tilburg het aantrekkelijk maakt om in grote groepen bijeen te komen. "Met een kermis werk je niet mee aan het tegengaan van het virus. En hier zijn de kermis- en horecaondernemers uiteindelijk ook niet mee gebaat. Wanneer er hierdoor een verdere stijging komt, zal het alleen maar langer duren voordat alles weer volledig open zal kunnen gaan."

De gemeente heeft die indruk ‘eigenlijk niet’. “Wij zijn ervoor om de randvoorwaarden te scheppen. Mensen hebben in beginsel hun eigen verantwoordelijkheid.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.