Video

Oisterwijk in de running voor Allermooiste dorp van Nederland

22 juli 2020 om 10:39 • Aangepast 29 juli 2020 om 09:34
nl
Brabant kent natuurlijk vele parels, maar één daarvan maakt nu ook kans op de titel Allermooiste Dorp van Nederland. Oisterwijk staat in de top 5 van een ANWB-verkiezing.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De toeristenbond vroeg haar leden om te stemmen op mooie dorpen. “We hebben zelf eerst een basisselectie gemaakt, anders was het niet te doen”, vertelt Marieke Haafkens van de ANWB. “Wij selecteerden er veertig en mensen konden ook nog dorpen toevoegen. Er zijn er toen nog twaalf bij gekomen.”

Om in aanmerking te komen, moesten de dorpen voldoen aan enkele eisen. De plek moest een beschermd dorpsgezicht hebben, een kerk en niet meer dan 20.000 inwoners. Ook werd er gekeken of er een duidelijke dorpskern is.

Trots
30.000 ANWB-leden brachten hun stem uit en zo ontstond er een top 5. Naast Oisterwijk staan Hollum (Friesland), Winsum (Groningen), Elsloo (Limburg) en Urk (Flevoland) erin. “We zijn heel blij dat er zoveel mensen hebben gestemd. Dat is echt flink wat voor zo’n verkiezing”, zegt Haafkens. “Het is leuk om te merken dat mensen hartstikke trots zijn op hun dorp. Ze heel blij met waar ze wonen.”

Oisterwijk in Beeld zette al een keer op een rij wat de Parel in 't groen allemaal te bieden heeft:

Wachten op privacy instellingen...

Het mooiste dorp wordt uiteindelijk gekozen door een jury, die op 17 augustus de winnaar bekend maakt. De jury bestaat uit schrijver en acteur Wim Daniëls, architectuurhistoricus Jaap Evert Abrahamse en Haafkens zelf. “Zo worden uit verschillende hoeken de dorpen bekeken. ‘Jullie’ Wim Daniëls uit Brabant heeft bijvoorbeeld heel veel gevoel voor nostalgie. Abrahamse kijkt naar de architectuur. En ikzelf hoe toegankelijk het dorp is voor niet-bewoners.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.