Video

Tony van E. (17) moet uit huis en een maand de cel in voor zware groepsmishandeling Helmond

24 juli 2020 om 14:22 • Aangepast 31 juli 2020 om 17:44
nl
Tony van E., die in december vorig jaar betrokken was bij de zware mishandeling van vier jongeren in zijn woonplaats Helmond, mag voorlopig niet thuis komen. De rechtbank in Den Bosch heeft dit bepaald.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De 17-jarige Helmonder moet ruim een maand de jeugdgevangenis in en hij wordt uit huis geplaatst. Ook krijgt hij elektronisch toezicht en moet hij, zo bepaalde de rechter, meewerken aan verschillende behandelingen.

Volgens de rechter deed de tiener niet alleen mee aan het toetakelen van het groepje jongeren. Ook heeft hij vorig jaar mei een jongen die hij kent mishandeld en eerder dat jaar een gewelddadige woninginbraak gepleegd in Helmond. Mede door deze delicten moet hij ook een eerder opgelegde voorwaardelijke werkstraf van vijftig uur uitvoeren. De slachtoffers van de woninginbraak is hij verder ruim 4700 euro schadevergoeding verschuldigd.

Opgepakt na verspreiding foto
De jongen kon pas twee maanden na de zware groepsmishandeling worden aangehouden. Dit gebeurde bij hem thuis nadat de politie een foto van hem had verspreid. De politie had hem langer in het vizier, maar wist niet waar hij was. Daarom werd er voor gekozen om een foto van de toen 16-jarige te publiceren. Zijn advocaat vond dit ‘erg ver gaan’, maar het geduld van het Openbaar Ministerie rondom de tiener begon op te raken.

Op beelden van de mishandeling op de Parkweg in Helmond is te zien hoe een groep jongeren een paar leeftijdsgenoten in elkaar slaat. Volgens een vriend van de slachtoffers was hiervoor geen enkele aanleiding.

De rechter spreekt van 'genadeloos agressief geweld'. De jongeren die het moesten ontgelden, werden tegen de grond gemept en daarna ook nog geschopt en geslagen. Eén van hen werd bovendien hard tegen het hoofd geschopt. Diverse getuigen waren bang dat deze jongen het niet zou overleven.

Alle slachtoffers liepen kneuzingen op, drie van hen hielden er een hersenschudding aan over en van één jongen werd de neus gebroken.

'Fors aandeel in geweld'
Bij het bepalen van de straf is meegewogen dat Tony op geen enkel moment ingreep of heeft geprobeerd zijn medeverdachten tegen te houden. Hij nam doelbewust deel aan het heftige geweld en had hierin volgens de rechter een fors aandeel. Bovendien was de Helmonder onder invloed van alcohol en is hij al eens voor vergelijkbare zaken veroordeeld.

De rechter meent dat er zonder gedragsverandering een grote kans op herhaling is. Daarom vindt hij het nodig om behalve jeugddetentie ook maatregelen op te leggen als uithuisplaatsing en het laten opnemen in een open leefgroep. Tijdens het weekend moet de jongen een enkelband dragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.