Broers Bram en Guus helpen onderzoek naar coronavirus stapje vooruit

24 juli 2020 om 22:50 • Aangepast 5 augustus 2020 om 17:17
nl
Ze waren beiden jong en gezond, maar werden toch geveld door het coronavirus. De broers Bram en Guus Konings uit Beek en Donk lagen lange tijd in het Radboudumc in Nijmegen. De mannen hadden een defect gen dat de gevolgen van corona verergert, ontdekten onderzoekers. Deskundigen hopen dat andere zwaar zieke jonge coronapatiënten beter behandeld kunnen worden met behulp van de opgedane inzichten.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De onderzoekers kwamen de rol van het TLR7-gen op het spoor toen een arts van het Maastricht UMC+ opmerkte dat zowel Bram als Guus ernstig ziek was door het coronavirus en aan de beademing moest. Guus Konings (29) overleed zelfs aan de gevolgen van de ziekte, Bram (31) herstelde. Dat jonge mensen zo ziek worden van corona is uitzonderlijk, de meesten hebben alleen milde klachten.

Aangeboren afwijking
“Ziek worden door een infectie is altijd een samenspel tussen - in dit geval - het virus en de afweer van de mens", licht geneticus Alexander Hoischen toe. "Dat twee broers uit hetzelfde gezin zo ernstig ziek worden, kán toeval zijn. Maar het is ook mogelijk dat bij hen een aangeboren afwijking in de afweer een belangrijke rol heeft gespeeld. Dat laatste zijn we gaan onderzoeken met ons multidisciplinaire team in het Radboudumc."

TLR-genen spelen een belangrijke rol in het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het aangeboren afweersysteem. "Het lijkt erop alsof het virus gewoon zijn gang kan gaan, omdat het immuunsysteem geen bericht krijgt dat het virus is binnengedrongen. Omdat TLR7, dat de indringer moet identificeren en vervolgens de afweer activeert, niet of nauwelijks aanwezig is. Dat zou wel eens de reden van het ernstige ziekteverloop kunnen zijn.”

Monument
Bram en Guus zijn bekende dorpelingen. Na de dood van Guus brachten veel mensen bloemen naar een monument, waar Guus in zijn jeugd model voor stond.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.