Liveblog

Coronanieuws: Toestemming voor test met publiek bij oefenwedstrijd tussen NAC en Sparta

25 juli 2020 om 07:00 • Aangepast 1 augustus 2020 om 11:44
nl
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van alle gebeurtenissen rond de coronacrisis in Brabant.

De belangrijkste onderwerpen:

  • De Tweede Kamerleden komen terug van reces en praten in augustus over het coronavirus.
  • De overheid neemt nog geen extra maatregelen om een opleving van het coronavirus te voorkomen.
  • Het dragen van een mondkapje zal nooit in plaats komen van de anderhalve meter afstand, vertelt minister Ferd Grapperhaus.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

Het liveblog is gesloten.

17.00
Het lukt toch nog niet om iedereen die zich meldt met klachten die doen denken aan het coronavirus binnen 24 uur te testen. Het ministerie van Volksgezondheid meende dat de GGD'en inmiddels voldoende waren opgeschaald om iedereen op tijd te helpen, maar moet daarvan terugkomen.

De teststraten trokken wekenlang veel minder mensen dan ze aankonden, maar de laatste dagen "blijft de vraag stijgen", laat het ministerie weten. De GGD'en zetten meer personeel in om iedereen tijdig te testen en verder te helpen, maar dat lukt nog niet overal. Waar de wachtrijen nog te lang zijn, "wordt hard gewerkt om de capaciteit op orde te krijgen. De afgelopen dagen bleken mensen in onze provincie soms langer te moeten wachten dan de maximaal 48 uur die is voorgeschreven.

16.35
De toename van het aantal besmettingen met Covid-19 leidt nog niet tot een groter beroep op de intensive care. Wel zijn er wat meer opnames op andere ziekenhuisafdelingen. Dat komt naar voren uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen verblijven zaterdag achttien Covid-19-patiënten, één meer dan vrijdag.

Daarnaast liggen 596 andere patiënten op de ic, vier meer dan een dag eerder. Het aantal ziekenhuisopnames in verband met Covid-19 buiten de ic bedraagt 91; dat zijn er zeventien meer dan een dag eerder.

14.45
Nog eens 137 mensen zijn positief getest op covid-19, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat is minder dan gisteren, toen er 191 nieuwe gevallen werden gemeld. De meeste nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur kwamen uit de gemeenten Rotterdam (23) en Amsterdam (20).

13.50
Iedereen die zich wil laten testen op het coronavirus, kan weer binnen 24 uur terecht. De GGD'en hebben daarvoor voldoende opgeschaald na de drukte van de afgelopen dagen, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Hierdoor zou het ook niet nodig zijn om voorrang te geven aan zorgpersoneel, zoals hun vakbond opnieuw bepleit.

11.14
Bij de oefenwedstrijd tussen NAC Breda en Sparta Rotterdam op 22 augustus wordt ondanks het coronavirus publiek toegelaten. Sparta heeft hiervoor toestemming gekregen. Bijna duizend mensen mogen naar binnen op Het Kasteel voor het duel met NAC. Op de publieke tribunes is plek voor zo'n 750 fans, op het ereterras voor tweehonderd mensen.

Wachten op privacy instellingen...

10.17
Vakbond NU'91 wil dat personeel in de zorg alsnog voorrang krijgt bij coronatests. Nu de wachttijden voor zo'n test weer flink oplopen, kan het dagen duren voordat de uitslag bekend is. En in afwachting van de uitslag kan een zorgmedewerker niet aan de slag. Al geruime tijd dringt de branche, mede om die reden, aan op prioriteit voor zorgpersoneel bij het afnemen van een test.

09.00
Twee slachterijen hebben in de aanloop naar het offerfeest een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De slachterijen - uit Harderwijk en Nijkerk - eisen dat de NVWA ze alsnog toestemming geeft om in het kader van het offerfeest te slachten. Volgens de NVWA schieten de bedrijven tekort in hun plan van aanpak om de coronaregels te kunnen naleven.

05.38
Nu scholieren door de coronacrisis minder schooluren maakten, schieten zomerscholen als paddenstoelen uit de grond. Deskundigen zijn kritisch: 'wildgroei' kan de kansenongelijkheid vergroten. Dat schrijft Trouw.

04.34
Viroloog Marion Koopmans vindt dat Nederlanders zelf weer de verantwoordelijkheid moeten nemen om anderhalve meter afstand te bewaren. Ze vreest dat de manier waarop Nederlanders zich nu gedragen de weg vrijmaakt naar een nieuwe golf besmettingen die niet te voorkomen is met mondkapjes, zegt ze in een interview met het AD.

03.30
In heel België is vanaf deze zaterdag het dragen van mondkapjes in drukke, openbare ruimtes verplicht. Dat geldt voor markten, goedbezochte winkelstraten, openbare gebouwen en bij verplaatsingen in de horeca. Wie in België in een café of restaurant naar zijn tafeltje loopt of naar het toilet wil, moet voortaan een mondmaskertje op. Het personeel moest dat al. Ook zal gevraagd worden naar de gegevens van een van de personen aan tafel.

01.56
Nu het aantal coronabesmettingen in Europa toeneemt, slaat bij veel vakantiegangers de twijfel toe of het nog wel verstandig is om op reis te gaan. Dat zegt voorman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR tegen De Telegraaf. Maar voor wie echt niet durft, is thuisblijven de enige optie. "Dat willen weinig mensen. Wel merken we dat de vakantie zo mogelijk wat naar achteren wordt geschoven. Voor het najaar zien we een flinke stijging van boekingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!