Video

Onduidelijke situatie in Baarle-Nassau: geen mondkapje op of wel?

25 juli 2020 om 18:47 • Aangepast 1 augustus 2020 om 18:04
nl
In Nederland is het niet verplicht om in winkels of in winkelstraten een mondkapje te dragen, België kent die plicht wel. Het zorgt voor rare en onduidelijke situaties in Baarle-Nassau dat een verspringende grens met Baarle-Hertog deelt.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het is deze coronatijd niet de enige keer dat de grens voor chaotische situaties zorgt. Zo loopt de grens dwars door een Zeeman-filiaal heen, die eerder deels was afgesloten toen in België de winkels dicht moesten.

Moet je nu in delen van de Zeeman wel een mondkapje op en in delen niet? De winkel kiest voor een pragmatische oplossing. Overal is de bescherming verplicht.

Op straat is de situatie onoverzichtelijker. "De ene kant is Nederland, de andere kant is België. Wat moeten we nu doen?", zegt een man.

Regels
Hoe zit het nu formeel? In België moeten mensen in ieder geval in alle cafés en restaurants (behalve aan tafel), in alle winkels en in winkelstraten mondkapjes dragen. Die regel geldt ook voor markten en kermissen.

Een wandeling door het grensdorp is dus mondkapje op, weer af en weer op. Tenzij je het kapje maar even voor het gemak ophoudt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.