Video

Rolstoeler Martijn in het zonnetje gezet voor opruimen zwerfafval: 'Zo maak ik mijzelf nuttig'

27 juli 2020 om 15:56 • Aangepast 3 augustus 2020 om 14:54
nl
De gemeente Moerdijk heeft de zwaar gehandicapte Martijn Koevermans in het zonnetje gezet voor het opruimen van zwerfafval in Zevenbergen. Samen met zijn vader ruimt de 41-jarige Martijn wekelijks kilo's zwerfafval op vanuit zijn rolstoel. Van de gemeente kreeg hij als waardering prikstokken, vuilniszakken en werkhandschoenen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Wat Martijn is overkomen, is een ware nachtmerrie. Tot vijf jaar geleden was hij een super sportieve jongeman die twee keer per jaar op wintersport ging. Daarnaast stond hij graag als freestyler op zijn skateboard en was hij dj.

Een fatale val op zijn werk maakte aan al die passies abrupt een einde. Nu heeft hij de ziekte ME en ontstekingen in zijn hersenen. Soms ligt hij hele dagen doodmoe op bed. Toch wil hij zich nuttig maken voor de maatschappij. Daarom ruimt hij, samen met zijn vader, zwerfafval op.

In de video vertelt Martijn waarom hij graag op pad gaat om afval op te ruimen:

Mobiele telefoontjes en rijbewijzen
Ondertussen hebben ze samen al meer dan veertig volle vuilniszakken opgehaald in Zevenbergen. Fysiek kost het hem enorm veel inspanning, maar toch wil Martijn dit doen. "Anders lig ik ook maar op bed."

Het zijn niet alleen blikjes en lege pakjes sigaretten die ze vinden vertelt Martijn: "We hebben zelfs mobiele telefoontjes en rijbewijzen in de berm gevonden."

Wachten op privacy instellingen...

Wethouder Jack van Dorst van Moerdijk heeft enorm veel waardering voor het werk van Martijn en zijn vader. Hij hoopt vooral dat de opruimacties andere mensen aan het denken zetten over zwerfafval: "Soms dan gooien ze het langs de kant van de weg, terwijl een paar meter verderop een afvalbak staat."

Blij
Volgens de wethouder is het voor de gemeente bijna onbegonnen werk om al dat zwerfafval op te ruimen. De wethouder roemt ook de participatie van Martijn, die zich toch inzet voor de samenleving ondanks zijn handicap.

Martijn is op zijn beurt blij met de prikstokken en vuilniszakken van de gemeente: "Zo kan ik, als ik een goede dag heb en niet de hele dag op bed hoef te liggen, weer aan de slag om zwerfafval op te ruimen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.