Video

Jody ziet zoveelste brand in zijn appartementengebouw: 'Er moet echt iets gebeuren'

28 juli 2020 om 11:04 • Aangepast 4 augustus 2020 om 10:24
nl
Bewoner Jody Valk (36) is helemaal klaar met de vele branden die appartementencomplex de Posthof in Bladel teisteren. Maandagnacht was het raak in een fietsenwinkel onder de appartementen. "Het was weer feest. Maar zo heftig als deze hebben we het nog niet gezien." Hij gaat dinsdag samen met andere bewoners naar het gemeentehuis, vertelt hij terwijl hij bij de politielinten staat. "Om verbetering te eisen, beveiliging. Er moet iets gebeuren, dit kan niet."
Profielfoto van Marjanka MeeuwissenProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen & Eva de Schipper

Rond middernacht ging Jody met zijn hond nog even de deur uit voor een laatste wandeling. "We liepen bij het zwembad en we werden gebeld door mijn schoonmoeder: het is weer raak bij jullie." En daarmee was niets te veel gezegd, zo bleek bij aankomst: "Toen sloegen de vlammen er al uit."

"Of ik me veilig voel? We hebben camera's opgehangen, dus dat zegt genoeg denk ik."

Jody somt op wat er eerder in en om het complex zoal gebeurde: "We hebben een autobrand gehad. En inpandige branden, meubels in een berging en brand in het fietsenhok. En een keer bij het afval. Dus met deze erbij zitten we op vijf of zes." Er is dan ook een zeer sterk vermoeden van opzet. "Zou er vijf keer iets spontaan in brand vliegen? Die meubels in de berging bijvoorbeeld, die ontvlammen niet zomaar."

Op de vraag of hij zich veilig voelt, antwoord hij: "Veilig? Niet echt. We zitten in de goede hoek van het complex, niet boven de branden. Maar veilig? We hebben camera's opgehangen, dus dat zegt genoeg denk ik. Zodat we misschien kunnen zien wat er precies gebeurt, want je bent dit op een gegeven moment wel kotsbeu."

Hij vervolgt: "Als het een keer verder uitbreidt of overslaat... er wonen hier ook mensen met kinderen. Dat moet je gewoon niet willen joh." Er gaan geruchten over de achtergronden van de branden, maar Jody wil het onderzoek vooral aan de politie overlaten: "Ik hoop dat ze iets vinden." En dinsdag wil hij dus met andere bewoners naar het gemeentehuis om daar maatregelen te eisen.

"Helaas kan de gemeente niet meer doen, aangezien het gaat om een privéterrein."

Die gemeente op haar beurt laat namens locoburgemeester Fons d'Haens weten: "We betreuren de brandstichting en vinden het onbegrijpelijk en verschrikkelijk dat de dader bewust het risico neemt dat er gewonden – of erger – vallen. De situatie in en om het pand is al langer een punt van zorg. We zijn met de eigenaren in overleg over de herontwikkeling van de locatie."

Volgens de gemeente zijn er in het afgelopen jaar zeven meldingen gedaan van brand bij het appartemenencomplex en was in vijf gevallen mogelijk sprake van brandstichting. Na de vorige brand werd een brandveiligheidscontrole gedaan, waaruit niks schokkends kwam. Bladel stelt verder: "Helaas kan de gemeente niet meer doen, aangezien het gaat om een privéterrein. (...) Dit is iets tussen de bewoners en de pandeigenaren."

Die pandeigenaren zijn Luc en Art van de Huijgevoort. Zij zeiden dinsdagochtend juist tegen een verslaggever van Omroep Brabant: "Dit is zo extreem. De vraag is of de fietsenzaak en de kringloopwinkel snel weer open kunnen." Over de oorzaak spreken ze zich niet uit: "We wachten af waar politie en gemeente mee komen. We kunnen verder alleen maar gissen."

De politie laat weten dat brandstichting een scenario is waarmee rekening wordt gehouden, maar dat verder onderzoek nodig is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.