Video

'Spierballen als kinderkontjes', vrijwilligers gezocht voor workout op het kerkhof

29 juli 2020 om 17:30 • Aangepast 5 augustus 2020 om 17:44
nl
"Waarom een duur fitnessabonnement nemen als je ook lekker buiten op het kerkhof aan je conditie kan werken", met die gedachte werd in het mededelingenblad van de Sint Petrusparochie een oproep geplaatst. Woensdag meldde zich de eerste vrijwilliger.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Ons vrijwilligersteam is te oud aan het worden. De afgelopen tijd zijn twee mensen die op een van de kerkhoven meehielpen, overleden. Dat hoort natuurlijk zo," vertelt Frans van Hapert (73) lachend, "maar als er vrijwilligers wegvallen zitten we met een gat." Frans coördineert het tuinwerk bij verschillende kerken en begraafplaatsen in Eindhoven en is de man achter de oproep.

De meeste mensen die meehelpen zijn tussen de zeventig en tachtig jaar oud. "Ik kan zo vijftien nieuwe mensen gebruiken", zegt Frans. "Normaal hebben we ook nog mensen met een taakstraf, die met een busje komen, maar door corona mogen die niet in een busje".

Stevig prijskaartje
"Het onkruid groeit zo hard dat als je aan de ene kant geschoffeld hebt, het aan de andere kant alweer aangegroeid is", zegt Sjaak van Vroenhoven (76). Hij werkt al bijna twintig jaar in de tuin van de kerk aan de Kloosterdreef. Ook hij zit te springen om extra handjes.

In het parochieblad stond afgelopen week deze opmerkelijke oproep voor vrijwilligers. "Aan een fitnessclub zit een abonnement met een stevig prijskaartje. Als parochie hebben we daar iets op gevonden. Vertoeft u graag in de gezonde buitenlucht? Werkt u graag op een rustige manier aan uw conditie? Dan hebben wij dé oplossing voor u."

'Spierballen als kinderkontjes'
Martijn van Beurden (54) las de oproep bij zijn moeder en was woensdag op sollicitatiegesprek als nieuwe vrijwilliger. "Ik heb onlangs een ernstige burnout gehad en ben bezig weer op te krabbelen. Het buitenleven trekt me, ook al ik heb geen groene vingers, ik wil hier graag aan de slag", vertelt Martijn.

Hij kan meteen aan zijn workout beginnen. Samen met Frans en Sjaak gaat hij met zijn schoffel aan de slag tussen de zerken. Volgens Sjaak werkt het echt. Trots laat hij zijn bovenarmen zien. "Spierballen als kinderkontjes", roept Sjaak lachend.

Zo ziet de workout tussen de grafzerken eruit:

Ook interesse om tussen de grafzerken aan je conditie te werken, aanmelden kan via: [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.