LIVEBLOG

Coronanieuws: demonstratie op Malieveld tegen coronamaatregelen

zaterdag om 07:00 • Aangepast zaterdag om 21:59
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van alle gebeurtenissen rond de coronacrisis in Brabant.
  • Driekwart van de Nederlanders heeft er begrip voor als er een mondkapjesplicht ingevoerd zou worden, meldt .onderzoeksbureau Markteffect.
  • Ten opzichte van vrijdag zijn er zaterdag 431 met corona besmette mensen bijgekomen. Verder zijn drie mensen opgenomen in het ziekenhuis en is er één persoon overleden.
  • De vaccins tegen het coronavirus waarvan de eerste onderzoeken bij mensen zijn afgerond, geven volgens Trouw allemaal milde bijwerkingen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

23.00
Dit liveblog is afgesloten.

19.30
De Belgische zomeruitverkoop is niet goed begonnen. Normaliter komen er ook veel mensen uit Brabant die in Antwerpen gaan winkelen, maar die blijven nu thuis.

In België worden mensen geadviseerd maximaal 30 minuten te winkelen en alleen gericht naar de winkel te gaan. Winkels willen tijdens de zogenoemde soldenperiode juist graag veel klanten lokken.

Zaterdag was het erg rustig in de winkelstraten, meldt handelsfederatie Comeos. . De omzet lag 50 procent lager dan vorig jaar tijdens de eerste dag van de zomersolden, in Antwerpen zelfs 70 procent lager. "Het is duidelijk dat de coronamaatregelen de belangrijkste reden zijn", aldus Comeos. "Daarnaast zijn veel mensen nu al op vakantie."

In België mogen winkeliers spullen alleen tijdens de solden met verlies verkopen, normaal gesproken in januari en juli. De Belgische regering besloot de zomersolden een maand uit te stellen, zodat de gedupeerde winkeliers hun waren wat langer tegen de normale prijs konden slijten.

18.30
In verzorgingstehuis Huis ter Wijck van ViVa! Zorggroep in Beverwijk is vandaag het coronavirus bij een medewerker vastgesteld. De bewoners moeten opnieuw in quarantaine en er zal grootschalig worden getest.

Aan het Noordhollands Dagblad laat de zorginstantie weten dat het om besmette uitzendkracht gaat, die op meerdere verdiepingen heeft gewerkt.

18.00
België heeft het reisadvies voor regio's in Bulgarije, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk en Spanje aangescherpt naar code rood. De zuiderburen kondigden eerder deze week al code oranje aan voor Nederland. De Belgische overheid waarschuwt specifiek voor reizen naar Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland, vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen.

Code rood geldt voor delen van Bulgarije, meerdere Franse regio's, de Zwitserse regio rond het Meer van Geneve, met onder meer de steden Geneve en Lausanne, de Spaanse regio's Catalonië, Navarra en en Centraal- en Zuidoost-Roemenië.

Mensen die vanuit een gebied waar code rood geldt naar België gaan, moeten zich verplicht laten testen op het virus en ze moeten verplicht veertien dagen in quarantaine. Net als reizigers die vanuit een land buiten de EU of Schengenzone komen. Voor code oranje zijn die maatregelen niet verplicht, maar worden wel aangeraden door de Belgische overheid.

17.15
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is de afgelopen 24 uur gestegen van 19 naar 22. Op de verpleegafdelingen liggen 67 besmette mensen, zes minder dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel, waarbij het aantal patiënten op de ic licht is gestegen. Het aantal ic-patiënten is echter nog altijd binnen de bandbreedte zoals gezien in de afgelopen maand."

17.05
In de afgelopen 24 uur zijn 431 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei en 93 meer dan een dag eerder. In de regio Midden-en West-Brabant telden de gezondheidsautoriteiten 33 nieuwe besmettingen tegen 23 in het voorgaande etmaal.

16.00
De politie heeft tijdens de demonstratie van de actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld twee aanhoudingen verricht. Een demonstrant werd opgepakt vanwege het beledigen van een agent en de ander omdat hij zich niet kon identificeren, aldus de politie. De politie heeft de organisatie ook gevraagd mensen op te roepen meer afstand van elkaar te houden. Diverse mensen stonden in groepjes te dicht bij elkaar.

15.15
Het Roosendaalse café Time Out aan de Bloemenmarkt moet op last van burgemeester Han van Midden twee dagen gesloten blijven. Het café heeft de coronamaatregelen niet nageleefd. Bezoekers zaten niet aan tafels of aan de bar, terwijl dat verplicht is. Ook waren bezoekers aan het dansen en hielden daarbij onvoldoende afstand. Het personeel greep daarbij niet in. Het café had vorige week al een officiële waarschuwing gekregen.

14.25
Met naar schatting een paar honderd mensen op het Malieveld is zaterdagmiddag de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin begonnen. Onder de noemer van 'Dag van de Democratie' demonstreren de aanwezigen tegen de coronamaatregelen. Op het programma staan toespraken van onder anderen Willem Engel en Jeroen Pols, twee voormannen van Viruswaanzin.

De politie is rond het Malieveld zichtbaar aanwezig, maar de sfeer is gemoedelijk. Mensen hebben spandoeken bij zich en er komen ook nog steeds mensen op het Malieveld aan.

10.31
Spelers, staf en scheidsrechters uit de eredivisie voetbal en eerste divisie worden vanaf twee weken voor de start van de competitie verplicht getest op het coronavirus. De coronaprotocollen blijven daarna het gehele voetbalseizoen van kracht. Voor die tijd, dus in de voorbereidingsfase, ligt de verantwoordelijkheid bij de clubs zelf. Dit meldt de KNVB naar aanleiding van het niet doorgaan van de wedstrijd tussen PSV en UNA vrijdagavond.

08.30
Steeds meer jonge mensen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus een caravan of camper aangeschaft. Het aantal caravaneigenaren in de leeftijd tot en met 35 jaar nam tussen 1 april en 1 juli 2020 met 6,6 procent toe tot bijna 18.000 en bij de campers steeg dat aantal met 17,2 procent tot ruim 4600. Dat staat in cijfers van BOVAG en RDC.

04.32
Driekwart van de Nederlanders - 73 procent - heeft er begrip voor als er een mondkapjesplicht ingevoerd zou worden. Toch vindt slechts 34 procent dat het dragen van een mondkapje verplicht zou moeten zijn, 44 procent ziet dat niet zitten. Dat meldt het AD op basis van een peiling van onderzoeksbureau Markteffect.

04.00
De actiegroep Viruswaanzin demonstreert zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag tegen de coronamaatregelen. De betoging begint om twee uur. De organisatie heeft met de gemeente Den Haag een aantal afspraken gemaakt. Op basis daarvan heeft de gemeente besloten geen beperkingen op te leggen voor de demonstratie. De belangrijkste afspraak is dat Viruswaanzin verantwoordelijk is voor het houden van anderhalve meter afstand.

01.23
De vaccins tegen het coronavirus waarvan de eerste onderzoeken bij mensen zijn afgerond en die nu de laatste testfase ingaan, geven allemaal milde bijwerkingen. Dat schrijft Trouw. Driekwart van de proefpersonen had last van hoofdpijn, een pijnlijke arm, vermoeidheid of koorts. De ongelukkigen waren veelal na een slechte dag weer opgeknapt. Maar het zijn er meer in vergelijking met ander vaccins, zoals de jaarlijkse griepprik.

Wachten op privacy instellingen...