Man op heterdaad betrapt bij diefstal katalysator, hij lag verdacht onder een auto

2 augustus om 11:52 • Aangepast 9 augustus om 11:24
Een katalysator (foto: politie)
Een katalysator (foto: politie)
Een 32-jarige man zonder vaste woonplaats is zaterdagnacht op heterdaad betrapt toen hij een katalysator wilde stelen van een auto aan de Damastberg in Roosendaal.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Agenten zagen de man rond middernacht onder de auto liggen. Omdat zij vermoedden dat hij de katalysator van de auto wilde stelen, werd hij meteen aangehouden.

Palladium
Het stelen van katalysatoren gebeurt de laatste tijd regelmatig. Dit jaar deden al meer dan 1400 mensen aangifte. Vooral eigenaren van een Toyota Prius zijn bovengemiddeld vaak slachtoffer. De diefstallen vinden door heel Nederland plaats en waren half juli al goed voor een schadepost van 3,2 miljoen euro.

De katalysatoren worden zo vaak gestolen vanwege het materiaal waarvan ze worden gemaakt: palladium. Dit is een zeldzaam edelmetaal. Het lijkt een beetje op platina. De prijs van palladium bereikte de laatste maanden een hoogtepunt. Op de zwarte markt levert zo'n katalysator de crimineel zo'n vijftig tot honderd euro op.

Prius
Die katalysatoren vaak worden gestolen bij een Toyota Prius, omdat die daar makkelijk eronder vandaan te halen is. "Dit gaat vrij snel en redelijk geruisloos", vertelde schade-expert Ron Schravesande kort geleden in Opsporing Verzocht. Maar er valt iets aan te doen. "Om het voor dieven moeilijker te maken, kunnen we strips op de uitlaat lassen waardoor het met een pijpsnijder vrijwel onmogelijk is om de uitlaat los te maken. Aan de voorkant kunnen we ook nog een ring op de bout lassen zodat ze er niet met een sleutel kunnen losschroeven."

Deze voorzorgsmaatregelen kosten volgens Schravesande zo'n honderd euro. Het repareren van een auto waarbij de katalysator is weggehaald kost liefst 2100 euro.

Wachten op privacy instellingen...

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...