Niet alle voetbalclubs testen nu al op corona: ‘Puur een financiële kwestie’

3 augustus om 14:48 • Aangepast 10 augustus om 11:24
De spelersbus van v.v. UNA keert om na positief coronageval (foto: OrangePictures).
De spelersbus van v.v. UNA keert om na positief coronageval (foto: OrangePictures).
Niet alle Brabantse profclubs testen nu al voor een oefenwedstrijd preventief op corona. PSV heeft vrijdag na de afgelaste wedstrijd met v.v. UNA het coronabeleid juist verder aangescherpt. De Eindhovense club zal niet meer oefenen als de eigen spelers en die van de tegenstander niet getest zijn. Maar hoe zit dat bij de andere Brabantse clubs? Welk beleid voeren zij?
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

De KNVB heeft voorgeschreven dat alle clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie twee weken voor aanvang van de eerste competitiewedstrijd op corona getest moeten zijn, waarna vervolgens 24 uur voor iedere wedstrijd opnieuw een coronatest moet volgen. Clubs kunnen er nu ook al voor kiezen om van tevoren vaker te testen, maar het is dus niet verplicht.

Bij Willem II werd vorige week tijdens de test voor de eerste training van het nieuwe seizoen één speler positief getest. De Tilburgse club blijft nu ook wekelijks de selectie en staf testen. “We passen het testmoment aan op de wedstrijden. Dus een paar dagen voor iedere wedstrijd wordt er getest.” De Tilburgse club wil geen enkel (onnodig) risico lopen. “En daarom faciliteren wij ook de tests voor de IJsselmeervogels, onze komende oefenpartner”, zegt de woordvoerder van de club.

“Het gaat al gauw om zo’n 1600 euro per wedstrijd en voor veel kleine clubs is dat heel veel geld.”

RKC Waalwijk stelt dat alle eigen spelers en die van de tegenstander voor een wedstrijd getest te worden. Dat standpunt had de club uit Waalwijk al lang voor het coronageval bij PSV - v.v. UNA ingenomen. “Als de tegenstander niet is getest, dan spelen we niet”, zegt de woordvoerder van RKC. “Veiligheid en zekerheid gaan boven alles in deze tijd. Het financiële plaatje is voor ons van ondergeschikt belang.”

Want het kost nogal wat om voor elke (oefen)wedstrijd alle mensen binnen de club te testen die bij de wedstrijd betrokken zijn. “Het gaat al gauw om zo’n 1600 euro per wedstrijd," stelt Charles Rudolf, de coronacoördinator van Helmond Sport, “en voor veel kleine clubs is dat gewoon heel veel geld.”

"De tegenstanders moeten het ook als morele plicht zien.”

Helmond Sport volgt mede om die reden het KNVB-protocol en test pas twee weken voor de start van de competitie de hele selectie. FC Den Bosch deelt dat standpunt, maar overweegt de selectie toch al eerder te gaan testen op corona. “Al worden de spelers wel dagelijks gemonitord en hebben we ook meermaals benadrukt dat ze bij klachten thuis moeten blijven”, stelt de woordvoerder van de club.

NAC is onlangs begonnen met het testen van de eigen spelers, staf en werknemers die in contact komen met de eerste selectie. Maar de Bredase club heeft de (amateur)clubs tegen wie ze hebben geoefend en gaan oefenen niet verplicht om ook te testen. “We hebben hen gevraagd om gewoon het gezonde verstand te gebruiken. Heb je klachten? Meldt het dan op tijd en blijf gewoon thuis. De tegenstanders moeten het ook als morele plicht zien.”

Beleid Brabantse voetbalclubs:

  • PSV, Willem II en RKC Waalwijk testen hun eigen team en willen dat de tegenstander ook in z’n geheel getest is. Anders wordt er niet gespeeld.
  • NAC Breda heeft bij de eerste wedstrijden met amateurtegenstanders niet getest. Dat doen de Bredanaars vanaf afgelopen zaterdag wel wekelijks. De eerstvolgende tegenstander, v.v. Baronie, zal niet worden getest van tevoren.
  • FC Den Bosch volgt het KNVB-protocol en test spelers en staf twee weken voorafgaand aan de eerste competitiewedstrijd. FC Den Bosch denkt er wel over na om al eerder te gaan testen, maar verplicht oefenpartners niet om ook helemaal getest te zijn.
  • Helmond Sport volgt het KNVB-protocol en test spelers en staf twee weken voorafgaand aan de eerste competitiewedstrijd.
  • FC Eindhoven test eigen selectie voor wedstrijden, maar verplicht tegenstander niet om dat ook te doen.
  • TOP Oss volgt het KNVB-protocol en test nog geen spelers voor oefenwedstrijden.
PSV speelde door het coronageval bij v.v. UNA een onderling duel tussen twee teams van de selectie (foto: OrangePictures).
PSV speelde door het coronageval bij v.v. UNA een onderling duel tussen twee teams van de selectie (foto: OrangePictures).
Wachten op privacy instellingen...