30 tips over Manon Seijkens (8) die in 1995 werd misbruikt en vermoord

3 augustus 2020 om 13:06 • Aangepast 10 augustus 2020 om 12:54
nl
Bij de politie zijn ruim dertig tips binnengekomen over de moord op de 8-jarige Manon Seijkens in 1995. De politie bracht afgelopen weekend nieuwe details naar buiten, om zo deze Helmondse cold case opnieuw onder de aandacht brengen. De tips komen volgens de politie vooral van mensen die meedenken over wat er gebeurd kan zijn: "Het zijn geen heel concrete tips."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Manon verdween donderdag 10 augustus 1995. Na haar vermissing volgde een groot onderzoek en werden meerdere zoekacties gehouden, maar ze bleef spoorloos. Een half jaar later werd ze dood gevonden op een paar honderd meter van haar huis in de Planetenbuurt in Helmond. In de bosjes, vlakbij het kanaal.

Wat zich precies heeft afgespeeld na haar vermissing is nog steeds niet duidelijk. In het moordonderzoek werden drie mannen aangehouden. Een van hen werd zelfs veroordeeld, maar hij werd in hoger beroep vrijgesproken. Door enkele nieuwe bevindingen te delen, hoopt de politie de zaak alsnog op te lossen.

Donker haar
Het was al bekend dat op het lichaam van Manon een donkere haar van 27 centimeter lang was gevonden. Mogelijk afkomstig van de dader of van iemand met wie Manon kort voor haar dood in contact is geweest.

Vorig jaar onderzocht het Nederlands Forensisch Instituut met nieuwe technieken nogmaals het haar. Het haar is volgens het NFI afkomstig van iemand uit Oost-Azië of iemand die een familieachtergrond in dat gebied heeft. Dit zou van de dader of de partner van de dader kunnen zijn. "Het is in ieder geval niet van eerder gearresteerde verdachten", zei teamleider Jeroen Snellen van het coldcaseteam.

De politie gaat ervan uit dat Manon op de dag van haar verdwijning is vermoord, nadat ze eerst seksueel was misbruikt. De dichtbegroeide plek waar het lichaam is gevonden, is volgens de politie ook de plek waar ze is gedood. De politie weet zeker dat de dader goed bekend moet zijn geweest met de omgeving. Zonder door het water te hoeven, is de plek alleen te bereiken via een soort sluisje: een route die je moet weten. Het coldcaseteam denkt daarom dat de dader in de buurt heeft gewoond. "Mogelijk weet iemand dat iemand in die periode uit de buurt is vertrokken."

Bontgekleurde damespumps
Manon is op de dag van verdwijning op blote voeten van huis gegaan. Toen haar lichaam werd gevonden had ze bontgekleurde damespumps aan van het merk Marie-Claire. Mogelijk heeft ze die van iemand gekregen. "In de riempjes waren extra gaten gemaakt om ze voor een kindervoet passend te maken", aldus de politie.

Snellen benadrukt dat alle kleine beetjes informatie tot de oplossing kunnen leiden. "We onderzoeken daarom elke tip."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.