Lesbische vrouw met kokend water overgoten in azc Gilze

6 augustus 2020 om 21:24 • Aangepast 13 augustus 2020 om 21:34
nl
Een lesbische vrouw uit Nigeria is in de nacht van zondag op maandag met kokend water overgoten in het asielzoekerscentrum in Gilze. De vrouw liep tweedegraads verbrandingen op van schouder tot bil. Ze zou hiervan het slachtoffer zijn geworden vanwege haar geaardheid.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Volgens een woordvoerder van de politie is de politie niet opgeroepen voor het incident op het azc en ook niemand opgepakt. “We hebben inmiddels begrepen dat de vrouw aangifte gaat doen. Wij gaan een onderzoek starten naar wat er gebeurd is.”

Het verhaal komt naar buiten nadat stichting LGBT Asylum Support het verhaal van de vrouw op Facebook deelde. De belangenvereniging helpt het slachtoffer met nazorg en het doen van aangifte.

'Belaagd door een heterokoppel '
De vrouw werd volgens LGBT Asylum Support belaagd door een heterokoppel, eveneens afkomstig uit Nigeria, vanwege haar geaardheid. Het slachtoffer kwam op voor haar vriendin die door de twee vermeende daders al langere tijd werd lastiggevallen met homofobe uitspraken.

Zo zouden de man en vrouw hebben gezegd dat de twee vrouwen ‘domme lesbiennes’ zijn en werd er gedreigd om hun armen en benen te breken vanwege hun geaardheid.

Geschokt
De stichting is geschokt over het geweld in het azc, maar ook verontwaardigd over de nazorg van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Het COA wordt verweten dat het de vrouw niet heeft geholpen met het doen van aangifte en dat het geen mogelijkheid heeft gegeven om melding te doen van de discriminerende pesterijen. Hierover is ook, volgens het SBS6-programma Hart van Nederland, een klacht ingediend tegen het COA.

In een reactie aan De Telegraaf zegt het COA de zaak serieus te nemen en een onderzoek uit te voeren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!