Video

Ziekmelding door verkeersleider legt Eindhoven Airport urenlang plat

7 augustus 2020 om 10:40 • Aangepast 14 augustus 2020 om 10:44
nl
Op Eindhoven Airport is vrijdagmiddag tot halféén geen vliegverkeer mogelijk, omdat een medewerker zichzelf heeft ziek gemeld. Het gaat om een radaroperator van de militaire luchtverkeersleiding op Schiphol. Die militaire tak regelt het vliegverkeer op zowel Eindhoven Airport als de naastgelegen vliegbasis van de luchtmacht.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De man meldde zich vrijdagochtend ziek toen hij op zijn werk kwam. "Normaal gesproken kunnen we dat wel opvangen, maar op het moment dat iemand zich pas zo laat ziek meldt, kunnen we weinig doen", aldus een woordvoerder van vliegbasis Eindhoven. "Bovendien is het vakantietijd en zitten we dun in de verkeersleiders. Dat is ook waarom we momenteel vacatures hebben uitstaan."

Een luchtverkeersleider is een specialist in zijn regio. "Je kunt niet zomaar een verkeersleiders uit een andere regio in laten vallen", vertelt de woordvoerder. "Luchtverkeersleiders kennen hun eigen regio als hun broekzak."

Het is niet de eerste keer dat het vliegverkeer van en naar Eindhoven last heeft van een capaciteitsprobleem bij de militaire luchtverkeersleiding. Afgelopen december kon er verschillende dagdelen niet worden gevlogen door een tekort aan verkeersleiders.

Militaire luchtverkeersleiding
Aanvankelijk werd gemeld dat het probleem bij de Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol lag, dat verantwoordelijk is voor veilige verkeersstromen in het Nederlandse luchtruim. Maar volgens een woordvoerder van die dienst ligt het probleem bij de militaire luchtverkeersleiding. Die regelt het vliegverkeer op zowel Eindhoven Airport als de naastgelegen vliegbasis van de luchtmacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.