Zes Efteling-bezoekers positief getest op corona, GGD ziet pretpark niet als brandhaard

7 augustus om 16:21 • Aangepast 14 augustus om 16:44
Drukte in de Efteling. (Foto: Noël van Hooft)
Drukte in de Efteling. (Foto: Noël van Hooft)
De afgelopen drie weken zijn er zes mensen in de regio Midden-Brabant positief getest op corona, terwijl ze korte tijd daarvoor ook de Efteling hadden bezocht. GGD Hart van Brabant maakt zich geen zorgen door het geringe aantal en ziet geen aanleiding om het attractiepark als bron van coronabesmetting te zien.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door
Agnes van der Straaten

De Efteling had wel de aandacht van de GGD, omdat daar groepen samenkomen. In de media verschenen verschillende verhalen over de drukte in het park en dat bezoekers geen anderhalve meter afstand houden. Maar dat heeft dus niet tot meer besmettingen geleid, zegt de GGD. Drie van de negen Efteling-gangers zaten in hun besmettelijke periode, zegt de GGD.

Premier Rutte liet donderdag weten dat pretparken en musea twee weken dicht moeten bij teveel coronabesmettingen. Maar dat is op dit moment dus nog niet het geval in Brabant.

Safaripark Beekse Bergen liet wel weten voortaan verplicht mondkapjes in te voeren voor personeel dat met gasten contact heeft. "We hadden de parken al zodanig ingericht zodat bezoekers veilig en volgens de richtlijnen langs kunnen komen. Omdat we zien dat gasten het steeds lastiger vinden om zelf afstand te houden, voeren we deze mondkapjesplicht in. Voor de veiligheid en ook in de hoop zo nog meer bewustwording te creëren."

Aandacht van publiek is verzwakt
De Club van Elf, die de belangen van de Nederlandse dagattractiebedrijven behartigt, is 'heel blij' met de oproep van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aan mensen om zich aan de coronamaatregelen te houden. "Duidelijk is dat de aandacht van het publiek de afgelopen tijd is verzwakt", zegt directeur Kees Klesman. "Het was dus tijd dat er een wake-up call kwam van het kabinet om te voorkomen dat het virus zich weer uitbreidt."

Reactie Efteling
De Efteling heeft vrijdagmiddag gereageerd op de nieuwe regels voor pretparken. Vanaf 10 augustus gaan er een paar strengere maatregelen in. Zo worden gasten voordat ze naar binnen gaan, ondervraagd en moeten horecagasten zich registeren met naam en telefoonnummer.

"De gezondheidscheck online wordt uitgewerkt tot vijf concrete vragen en extra onder de aandacht gebracht," meldt het park verder. Voordat gasten het park betreden wordt hen gevraagd of zij aan deze vijf criteria voldoen.

De Efteling laat momenteel de helft van het normale aantal bezoekers toe.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...