Ervaren zwemmers haalden Poolse vrouw van bodem Geffense Plas: 'Haar vrienden konden niet zwemmen'

9 augustus om 14:33 • Aangepast 16 augustus om 16:24
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Hulpdiensten reanimeerden de vrouw. (foto: Bart Meesters/SQ Vision Mediaprodukties)
1/2 Omstanders hielpen zaterdag mee met de reddingsactie.
Twintig omstanders hebben zaterdag geholpen om een vrouw die op de bodem van de Geffense Plas in Oss lag, weer boven water te krijgen. De vrienden van de vrouw konden namelijk niet zwemmen en waren in paniek. “We hebben slachtofferhulp voor alle betrokkenen geregeld”, vertelt eigenaar Perry van Casteren.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De vrouw werd gereanimeerd en is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht. De eigenaar van de plas is inmiddels wat bekomen van de schrik. “Maar dit moet nu door iedereen verwerkt worden”, zegt hij.

Rond vier uur zaterdagmiddag ontstond commotie onder recreanten. “Het leek op een soort van ruzie onder een groepje Polen. Maar ze bleken in paniek, omdat hun vriendin in het water lag en ze zelf niet konden zwemmen.”

Met snorkels op zoek
Het was vanwege de taalbarrière moeilijk communiceren met de vriendengroep, vertelt Van Casteren. Maar toen duidelijk was wat er gaande was, kwamen omstanders snel in actie. “Ik heb toen snorkelsetjes gehaald en de goede zwemmers zijn daarmee het water ingegaan om de vrouw te zoeken.”

Volgens Van Casteren gingen er ongeveer twintig mensen het water in, op zoek naar de vrouw. “Ze is uiteindelijk gevonden, dus dat is wel het belangrijkste”, vertelt hij. “De vrouw is daarna gereanimeerd en met hartslag naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht.”

De vriendengroep was overstuur, maar omstanders hielden zich heel rustig, vertelt de eigenaar. “Ze hebben wel veel verdriet gezien. Sommige mensen zijn uit fatsoen weggegaan. Er kwamen natuurlijk flink wat hulpdiensten op af.”

Of het daarom rustiger is bij de plas zondag, valt niet met zekerheid te zeggen. “Ik denk eerder dat mensen gewoon de hitte een beetje beu zijn.”

Wachten op privacy instellingen...