Boete en taakstraffen na ongeval op melkveebedrijf waarbij stagiair gewond raakte

10 augustus 2020 om 17:42 • Aangepast 17 augustus 2020 om 17:45
nl
Een boete van tienduizend euro en taakstraffen voor de vader en zoon die samen eigenaar zijn van het bedrijf in Herpen waar een stagiair ernstig gewond raakte. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant maandag bepaald. De stagiair raakte vier jaar geleden gewond bij een ongeluk met een voermengwagen.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Het destijds zeventienjarige slachtoffer zat op een schuifconstructie achter een stilstaande tractor, die door de jonge mede-eigenaar van het bedrijf werd bestuurd. Die schuif werd gebruikt om restvoer weg te halen in een koeienstal.

Tegelijkertijd was de vader bezig om met een voermengwagen vers voer te storten voor de koeien. Bij het achteruitrijden met die wagen, werd de stagiair in zijn rug geraakt. Daarbij raakte hij ernstig gewond. Zijn ruggenwervels raakten beschadigd, zijn heup was gebroken en hij liep fikse kneuzingen op.

Verantwoordelijk
De rechtbank vindt dat de vader en zoon allebei verantwoordelijk zijn voor het ongeluk. Ze hebben niet genoeg maatregelen genomen om aan de arbo-regels te voldoen en daarnaast was de stagiair niet genoeg instructie en voorlichting gegeven over het gebruik van de schuifconstructie.

De vader heeft een taakstraf van zeventig uur en de zoon een taakstraf van zestig uur gekregen, waarvan beide twintig uur voorwaardelijk. Van de boete van tienduizend euro is de helft voorwaardelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.