Video

Waarschuwing na dood van vijf honden: laat je hond niet zwemmen in stilstaand water

14 augustus 2020 om 15:39 • Aangepast 21 augustus 2020 om 21:24
nl
De Omgevingsdienst Brabant Noord waarschuwt baasjes van honden voor botulisme na de dood van drie honden op de Vrachelse Heide bij Oosterhout donderdag. De dienst gaat ervan uit dat de dierenarts de honden moest laten inslapen vanwege botulisme. Vrijdag werd bekend dat dierenartsen nog twee honden hebben laten inslapen.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

"Alles wijst erop dat de dieren ziek zijn geworden door het stilstaande water", zegt een woordvoerster van de omgevingsdienst. Advies aan hondeneigenaren is nu om erg voorzichtig te zijn en honden niet te laten drinken van stilstaand water of daarin te laten zwemmen.

Volgens de omgevingsdienst is er botulisme gevonden in plassen bij de Roestelberg in Kaatsheuvel, Bosch en Duin in Udenhout en op de heide in de gemeente Oosterhout. Maar het wordt niet uitgesloten dat er meer gebieden zijn in de provincie met gevaarlijk stilstaand water.

Plas Udenhout droog
De plas bij Bosch en Duin in Udenhout staat al een tijdje droog, maar als er ook maar enigszins vocht in de grond zit kan er al botulisme zijn. "Pas als het kurkdroog is en er scheuren in de grond staan is de bacterie weg", legt een woordvoerder van de omgevingsdienst uit.

Een van de twee honden die de dierenarts later heeft laten inslapen, werd ook ziek in Oosterhout. Waar de tweede ziek werd is niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.