Ellen en Arian uit Waalre vinden hun burgemeester 'een goeie' en willen dat hij blijft

17 augustus 2020 om 20:37 • Aangepast 24 augustus 2020 om 20:44
nl
Ze houden zich normaal niet bezig met politiek, volgen het ook niet echt. Maar één ding weten Ellen Roes en Arian van Och uit Waalre wel: die burgemeester van hun, dat is 'een goeie'. Dat vier wethouders hem weg willen hebben is ze een doorn in het oog. Reden om in actie te komen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Inwoners van Waalre kunnen sinds zondag een online petitie tekenen: Jan Brenninkmeijer moet blijven als burgemeester van Waalre. 522 mensen tekenden inmiddels.

"Dat is in twee dagen tijd helemaal niet slecht", zegt Roes. "We worstelen nog wel met de vraag hoe we oudere inwoners kunnen bereiken, die niet zo op internet actief zijn. Vanwege het coronavirus kun je ook het bejaardenhuis niet zomaar bezoeken."

Bestuurscrisis
Waalre verkeert in een bestuurscrisis. De vier wethouders zeiden het vertrouwen in de burgemeester op. Ze willen niet dat hij opnieuw wordt benoemd. Die mening zou worden gedeeld door raadsleden van de oppositie.

De wethouders zouden zich niet voldoende gesteund voelen door de burgemeester. Dat komt door verschillende incidenten over de afgelopen jaren, schrijft het Eindhovens Dagblad.

De Waalrese samenleving denkt er anders over. Bezorgde ondernemers en inwoners schreven al een brief naar de commissaris van de Koning, Wim van de Donk.

Van de Donk
Daar komt nu een petitie bij die de initiatiefnemers zowel bij Van de Donk als bij de gemeente aan willen bieden. "We willen als burgers aan de raad en aan de gemeente laten zien, dat wij willen dan Jan Brenninkmeijer blijft", zegt Ellen Roes.

"Het is een zeer goede burgemeester. Hij is bij iedereen betrokken en spreekt iedereen aan. Of het nu een boer is of een hoge pief. Je hoeft niet tegen hem op te kijken. Zelf zit ik bij de carnavalsclub. Dan zien we hem vaak, maar hij komt ook bij het voetbal, bij ondernemers, op iedere plek. Samen met de ondernemers heeft hij Waalre op de kaart gezet."

Steun
"Hij brengt mensen bij elkaar en denkt met problemen mee", gaat de lofzang verder. "We hebben in jaren niet zo'n fijne burgemeester gehad. Ik weet niet wat er bij het gemeentehuis achter vier muren gebeurt. Het gaat er ook niet om wie er in dit conflict gelijk of ongelijk heeft, dat interesseert ons niet."

Reactie gemeente
Het gemeentebestuur van Waalre wil nog geen inhoudelijke reactie geven. 'Wij betreuren de onrust die is ontstaan naar aanleiding van het publiek worden van vertrouwelijke en deels onjuiste informatie. We nemen dit als bestuur hoog op. Uiteraard begrijpen wij dat hier in de samenleving veel vragen over zijn', laat ze weten.

Er komt zo snel mogelijk een extra raadsvergadering. Die moet nog gepland worden. Daarna wordt gekeken of en hoe ze naar buiten kan treden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.