Douane onderschept 600 kilo coke met bestemming Brabant

17 augustus 2020 om 22:19 • Aangepast 24 augustus 2020 om 21:44
nl
In de haven van Rotterdam heeft de douane een flinke drugsvondst gedaan met een straatwaarde van 45 miljoen euro. De cocaine moest naar een bedrijf in Moerdijk.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens het OM in Rotterdam heeft het bedrijf in Moerdijk vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Brazilië
De drugs zaten in een zeecontainer. Die was geladen met een chemische stof, calcium silicium. Daar tussen verstopt zat de coke. De lading was aan boord gegaan in Brazilië. Via de haven van Londen Gateway was de vracht zaterdag aanbeland in Rotterdam. Daar werd alles maandagavond gecontroleerd en vonden de autoriteiten de drugs.

De 600 kilo drugs zijn vernietigd.

De haven van Rotterdam is de voorbije dagen vaker in het nieuws door cocaïne-vondsten. In totaal vonden de opsporingsdiensten 2700 kilo coke tussen bananen en ananassen.

Miljarden
In de hele wereld stijgt de vraag en dus ook de cokesmokkel. De havens van Antwerpen en Rotterdam merken dat goed want die nemen steeds meer drugs in beslag. Samen waren beide havens vorig jaar goed voor bijna honderdduizend kilo coke die gevonden werd. Die kolossale lading heeft bij elkaar een straatwaarde van minstens zo'n vijf miljard euro.

Hoeveel er ongemerkt 'doorgaat' naar de gebruikers is onbekend.

Een deel van de drugs heeft soms bestemming Brabant. Het wordt dan in onze provincie uit de container gehaald en naar de adressen van tussenpersonen in Europa gebracht en vervolgens naar dealers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.