Carnavalswagens onverkoopbaar op Marktplaats door coronacrisis: ‘Alles ligt op z'n gat'

19 augustus 2020 om 07:00 • Aangepast 26 augustus 2020 om 18:24
nl
Bijna een half jaar na carnaval, staan nog tientallen carnavalswagens te koop op Marktplaats. Door de coronacrisis zijn ze onverkoopbaar. En dus blijven bouwers met hun wagens zitten. Daarbij komt nog de onzekerheid of de optochten van volgend jaar wel door kunnen gaan.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Enorme dierenkoppen of een complete Disney-wagen: de keuze is reuze, als het gaat om tweedehands carnavalswagens. Ook Niels Tetteroo uit Klundert krijgt zijn wagen niet verkocht. “Dat is zuur, want dan hebben we ook geen geld voor een nieuwe, mocht de optocht wel doorgaan.” Hij verkoopt voor CV Gas dur Op een wagen over het Volk van Laaf.

Toch waren er serieuze kandidaten genoeg voor het bouwwerk van 2000 euro, maar het loopt steeds mis. “Een deal met een Belg was rond, maar door de coronamaatregelen mocht hij de grens niet over om te komen kijken”, lacht Niels. En ook waren er kijkers uit Breda. “Zij durfden het toch niet aan, omdat de kans klein lijkt dat carnaval doorgaat.”

"Hagel- en stormbuien zijn niet zo goed voor de lak."

En dus heeft de bouwclub een probleem. Ze kochten de wagen vorig jaar van een andere vereniging. “Wij hebben geen bouwlocatie, dus de wagen staat buiten. Hagel- en stormbuien zijn niet zo goed voor de lak”, grapt Niels. En dus wordt de praalwagen steeds minder waard.

Het Volk van Laaf van CV Gas dur Op (foto:  Niels van Tetterloo).
Het Volk van Laaf van CV Gas dur Op (foto: Niels van Tetterloo).

Wie denkt dat alle bouwclubs hun creaties zelf maken, komt bedrogen uit. Al sinds jaar en dag bestaat er een levendige handel in tweedehands wagens. Ook worden vaak onderdelen verkocht aan andere verenigingen. De verkoop van wagens geeft bouwclubs financiële ruimte om wat nieuws te maken. En clubs met te weinig leden of geld om zelf iets te bouwen, kunnen toch schitteren in een optocht.

Alleen op Marktplaats staan nu circa 80 Nederlandse wagens te koop, waarvan tientallen uit Brabant. Veruit de meeste bouwclubs breken hun wagen na carnaval overigens meteen af. Bovendien hebben veel bouwers niet de luxe om een wagen zo lang te stallen.

"Heel erg zonde dat zo'n mooie wagen staat te verpieteren."

"Alles ligt op z'n gat. We hebben sinds carnaval maar één reactie gehad", zegt Bram Coenen uit Oeffelt. Zijn vriendengroep Gekke Toei Oeffelt kocht vorig jaar een wagen met Hawaii-thema en knapte deze flink op. Hij staat nu buiten met zeilen erover. "Het is gewoon zonde dat zo'n mooie wagen staat te verpieteren."

"De scheuren komen al in de verf. Dit gaat ons geld kosten", weet Bram. Mocht de wagen niet verkocht worden, dan gaat de slijtage onverminderd door. "Je kunt er dan natuurlijk steeds minder voor vragen." De creatie staat nu nog te koop voor ongeveer 3000 euro.

De verlichte wagen van vriendengroep Gekke Toei Oeffelt (foto: Bram Coenen).
De verlichte wagen van vriendengroep Gekke Toei Oeffelt (foto: Bram Coenen).

“Normaal was onze wagen al lang verkocht geweest”, vertelt Jordy de Dooij van De Bokkerijders uit Hoogerheide. “Ik heb het nog nooit zo rustig gezien met reacties. De club heeft een twaalf meter lange praalwagen te koop staan, met als thema: Amerikaanse sporten.

De vraagprijs ligt tussen de 6000 en 7000 euro. “De inkomsten zijn belangrijk voor het budget voor de nieuwe”, vervolgt Jordy. Ondanks alle onzekerheid, is zijn club toch alvast begonnen met het bouwen voor volgend jaar. "Vroeg beginnen moet ook wel vanwege de grote hoeveelheid werk. En we hadden door corona toch genoeg tijd over", lacht hij.

De Bokkerijders deden ook mee aan de optocht van Bergen op Zoom (foto:  Jordy de Dooij).
De Bokkerijders deden ook mee aan de optocht van Bergen op Zoom (foto: Jordy de Dooij).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.