'Alles kwijt: mijn vrouw, mijn huis en mijn geloofwaardigheid', zegt oud-Laurentius-directeur - Omroep Brabant

'Alles kwijt: mijn vrouw, mijn huis en mijn geloofwaardigheid', zegt oud-Laurentius-directeur

20 augustus 2020 om 18:13 • Aangepast 28 augustus 2020 om 06:24
nl
Walter Vermeulen, de voormalig directeur van woningbouwvereniging Laurentius in Breda, hoorde donderdag drie jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Dit gebeurde bij het gerechtshof in Den Bosch waar het hoger beroep diende dat hij had ingesteld. Begin 2018 kreeg hij van de rechtbank tweeënhalf jaar cel voor witwassen, oplichting en omkoping. De oud-directeur blijft ontkennen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Vermeulen voelt zich zelfs slachtoffer, zei hij tegen de rechter. "Ik ben hierdoor alles kwijtgeraakt. Mijn vrouw, mijn huis, mijn geloofwaardigheid. Ik kom nergens meer aan de bak. Noodgedwongen heb ik mijzelf zeven jaar verhuurd als tuinman. Ik moest noodgedwongen antikraak wonen en werkte in de horeca. Nu ben ik een hondenfokkerij aan het opzetten, maar als ik de cel in moet, kan dat ook niet doorgaan."

In 2018 oordeelde de rechtbank dat Walter Vermeulen de corporatie voor tientallen miljoenen euro's heeft opgelicht door te sjoemelen met aankoopprijzen. Omdat hij meteen na de uitspraak hoger beroep aantekende, hoefde hij nog niet de cel in.

Enveloppen met geld
Maar als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat dat niet lang meer duren. Uit onderzoek is volgens de advocaat-generaal duidelijk gebleken dat er tussen 2006 en 2011 sprake was van witwassen, oplichting en omkoping. "Er liggen meerdere verklaringen dat Vermeulen van een zakenpartner enveloppen met 10.000 of zelfs 20.000 euro heeft ontvangen."

In mei 2012 vond de politie een envelop met 7000 euro achter de boiler in het huis van Vermeulen in Eindhoven. Een koffer met 700.000 euro lag in de kruipruimte bij de broer van de directeur. Volgens Vermeulen was dat geld van hem en had hij dat verdiend aan zakelijke transacties buiten Laurentius, die hij buiten het zicht van de Belastingdienst wilde houden.

Schadeclaim
Naast deze strafzaak loopt er ook een civiele procedure tegen Vermeulen en leden van de toenmalige Raad van Commissarissen. De woningbouwvereniging eist een schadevergoeding van ruim 44 miljoen euro. Deze rechtszaak moet nog dienen.

Maandag komt de verdediging van de voormalig directeur aan het woord, maar ook van een andere verdachte. Tegen hem werd twee jaar geëist. Hij wordt ervan beschuldigd zaken te hebben gedaan met Vermeulen. Hij zou ruim 1,3 miljoen euro terug moeten betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.