Video

Treinen rijden weer na overwegstoring die voor verkeerschaos zorgde in Oss

25 augustus 2020 om 13:48 • Aangepast 1 september 2020 om 15:44
nl
De grootste problemen voor het verkeer in Oss waren rond kwart voor vier dinsdagmiddag voorbij. Dit nadat rond halftwee bij werkzaamheden bij Station West in Oss twee kabels kapot werden getrokken en de spoorbomen op verschillende plekken omlaag bleven.
Profielfoto van Marjanka MeeuwissenProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen & Sandra Kagie

Als gevolg van de overwegstoring reden er tot halfnegen dinsdagavond geen treinen tussen Oss en Den Bosch.

Het repareren van de kabels was volgens spoorbeheerder ProRail 'een arbeidsintensieve klus'. "Eén van de kapotte kabels maakt onderdeel uit van de beveiliging van het spoor. Deze kabel moet na reparatie eerst uitgebreid worden getest voordat het treinverkeer weer kan worden opgestart."

Wachten op privacy instellingen...

De gemeente Oss waarschuwde dinsdag om de overgangen niet te gebruiken en om te rijden, maar dat advies werd soms genegeerd. De grootste verkeerschaos was opgelost toen de spoorbomen weer omhoog gingen.

De problemen ontstonden dus nadat bij Station West bij werkzaamheden kabels kapot werden getrokken. Hierdoor bleven de spoorbomen bij de volgende spoorwegovergangen hangen:

  • Braakstraat/Gerbrandylaan
  • Heihoeksingel/Heihoekstraat
  • Hertogin Johannasingel/Saal van Zwanenbergsingel
  • Kortfoortstraat.

Verkeersregelaars
Rond half vier waren twee belangrijke overgangen in de stad - bij station Oss en bij station Oss-West - als eerste weer open, zo constateerde onze verslaggever. Auto's konden daar begeleid door verkeersregelaars het spoor over.

Andere overgangen waren rond die tijd nog dicht voor auto's. Fietsers en voetgangers konden daar wel het spoor over. Dit ook weer onder begeleiding van handhavers en regelaars.

Wachten op privacy instellingen...

Taxibusjes en bussen
Iets na halftwee meldde de NS een sein- en wisselstoring op haar website en via social media. De voorspelling was dat de verstoring zeker tot zes uur dinsdagavond zou duren, dat werd later bijgesteld tot halfnegen. Tussen de stations in Oss reden taxibusjes en tussen Oss en Den Bosch werden bussen ingezet.

Op foto's is te zien dat het verkeer dinsdagmiddag vastliep voor de gesloten spoorovergangen. Delen van de stad waren voor automobilisten en fietsers amper te bereiken, doordat spoorbomen op meerdere plekken omlaag bleven. Ook is te zien dat niet iedereen zich liet tegenhouden.

Wachten op privacy instellingen...
Niet iedereen rijdt om (foto: Gabor Heeres/ SQ Vison)
Niet iedereen rijdt om (foto: Gabor Heeres/ SQ Vison)
Het verkeer loopt op verschillende plekken in de stad vast (foto: Gabor Heeres/ SQ Vision)
Het verkeer loopt op verschillende plekken in de stad vast (foto: Gabor Heeres/ SQ Vision)
Deze mensen wachten wel voor de gesloten bomen (foto: Gabor Heers/ SQ Vision)
Deze mensen wachten wel voor de gesloten bomen (foto: Gabor Heers/ SQ Vision)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.