Krijgt Brabant met de moeierboom in Etten-Leur voor derde jaar op rij mooiste boom van ons land?

28 augustus 2020 om 05:00 • Aangepast 4 september 2020 om 05:04
nl
Je kunt er niet omheen. De moeierboom is voor iedereen in Etten-Leur en wijde omgeving een begrip. Binnen nu en medio oktober mag heel Nederland het weten, want deze boom vertegenwoordigt onze provincie bij de Boom van het Jaar-verkiezing, zo werd vrijdag bekend.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Als je in het centrum van Etten-Leur afspreekt en je weet niet waar en met wie, dan ga je naar deze boom", vertelt burgemeester Miranda de Vries. "Hier tref je elkaar. Iedereen kent de moeierboom. Het is een prachtige boom. Ook omdat die al 350 jaar oud is. Het idee dat al die generaties voor jou daar ook hebben gestaan..."

Wijze mannen en Van Gogh
Het gerucht gaat dat de boom een inspiratiebron was voor Vincent van Gogh. Al is hier veel discussie over. "Dat is natuurlijk altijd leuk, zoiets spreekt tot de verbeelding", vertelt De Vries. "En natúúrlijk denken wij dat Van Gogh door deze prachtige boom geïnspireerd is geraakt."

De burgemeester is zelf regelmatig bij de boom te vinden. "Al was het maar omdat daar altijd wijze mannen onder zitten, met wie ik weleens even ga buurten. In lastige tijden wandel ik daar weleens langs en dan hoor ik ongevraagd commentaar op het beleid van de gemeente. En dat werkt heel goed, haha."

Drie op rij?
De Boom van het Jaar-verkiezing vindt voor het derde jaar op rij plaats en wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds, een stichting in het Utrechts Leersum. Brabant heeft bij deze verkiezing een reputatie hoog te houden.

De eerste editie werd gewonnen door de troeteleik, die in de middenberm van de snelweg A58 bij Ulvenhout staat. Vorig jaar kreeg de ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ in Bladel de meeste stemmen. De moeierboom kan er drie op een rij van maken en dingt dan automatisch mee naar de Europese ‘Tree of the Year 2021’.

Deze zogeheten zomerlinde is zoals gezegd zo'n 350 jaar oud en zou volgens deskundigen nog eeuwen meekunnen. Het sieraad van hartje Etten-Leur dankt zijn naam aan de uitlopers onder de stam. ‘Moeier’ is dialect voor moeder. “De moeierboom baart als het ware nieuwe kinderen”, zo heeft een toenmalig hoofd van de gemeentelijke plantsoenendienst het ooit omschreven. Onder de boom, zo gaat het verhaal, zou er ooit ook recht zijn gesproken. Als in een soort van openlucht rechtbank.

Twee andere kandidaten
Er waren nog twee ‘Brabantse’ bomen die in aanmerking kwamen voor deelname, maar van elke provincie kan er maar één meedoen. Carnavalsvereniging De Koalstampers in Berlicum had een boom aangemeld, die was geschonken door een familie. Op dezelfde plek in haar tuin stond ruim tweehonderd jaar een andere beuk. Tijdens carnaval wordt de boom steeds, als traditie, gemeten.

In Boxtel ging het om een eik die werd aangedragen door Kleine Aarde Netwerk. Patricia van Rooij van deze vereniging wilde hiermee de boodschap uitdragen dat je bomen ‘niet zomaar moet omhalen’. De bewuste eik heeft ervoor gezorgd dat mensen zijn gaan samenwerken met de natuur.

Er kan tot 14 oktober (12.00 uur) gestemd worden op de twaalf deelnemende bomen op www.deboomvanhetjaar.nl. De Heksenboom kreeg afgelopen jaar ruim 9800 stemmen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.