Video

Met deze coronamaatregelen zijn amateurclubs klaar voor het nieuwe voetbalseizoen

28 augustus 2020 om 09:00 • Aangepast 4 september 2020 om 08:54
nl
Het amateurvoetbalseizoen gaat beginnen. Vele duizenden voetballers en toeschouwers komen weer naar de voetbalvelden. Normaal geen probleem, nu vanwege het coronavirus een hele opgave. Bij OJC Rosmalen hebben ze een veiligheidscoördinator aangesteld en een hele lijst aan maatregelen genomen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Bij de voetbalclub is Ed van Limbeek verantwoordelijk voor alle maatregelen. "Het nemen van maatregelen is niet lastig, mensen eraan houden wel", zegt de veiligheidsman. Maar Van Limbeek gaat niet als een politieagent langs de velden staan.

Toch op elkaar
Op de tien velden in Rosmalen spelen 2300 leden verdeeld over 105 teams. "Het is hier gigantisch druk", vertelt Van Limbeek. Op zaterdag komen er over de hele dag drieduizend mensen naar de wedstrijden kijken. Normaal geen probleem maar nu moet alles met gepaste afstand gebeuren.

Ed van Limbeek laat de maatregelen zien:

Afgelopen weekend werden de maatregelen getest tijdens een toernooi. "Iedereen hield zich netjes aan de looprichting", vertelt Van Limbeek. "Maar uiteindelijk gingen ze rondom het veld bij elkaar staan. Dat hou je gewoon niet tegen."

Supporters reageren wisselend
Langs de voetbalvelden hoor je dan ook hele wisselende geluiden over alle maatregelen. De ene toeschouwer vindt het grote onzin en houdt zich ook totaal niet aan de maatregelen, zoals het houden van afstand.

De ander gaat juist nu met een gerust gevoel naar het voetbal kijken. En sommige supporters zeggen ook eerlijk dat ze in hun enthousiasme niet opletten en daardoor per ongeluk regels overtreden. Van Limbeek vindt het belangrijk om te zeggen dat tachtig tot negentig procent van de voetballers en supporters zich gewoon netjes aan de regels houdt.

Trieste aanblik
Ook Van Limbeek betrapt zichzelf erop de regels soms te vergeten. "Soms zie je iets gebeuren en dan schreeuw of juich je automatisch." En dat mag nou juist niet. "Maar dat hou je niet tegen. Dat gaat vanzelf."

De tribune ziet er maar triest uit. Drie stoeltjes zijn met linten afgezet en dan is er weer ééntje vrij. Van Limbeek zucht. "Dat betekent dat we gewoon geen inkomsten hebben. Van de zeshonderd stoelen kunnen we er honderd gebruiken."

Maar aan de linten te zien houdt niet iedereen zich eraan. Van Limbeek gaat zitten. "Ik denk dat ze hier gewoon op het lint gaan zitten." Waarschuwen doen ze in Rosmalen maar één keer, daarna niet meer. "Anders ben ik de hele dag bezig om mensen van de stoelen te krijgen."

Een greep uit de genomen coronamaatregelen die gelden op wedstrijddagen:

  • Verplichte registratie bij binnenkomst .
  • Verplichte looproutes en eenrichtingsverkeer .
  • Kantine blijft dicht, extra drankpunten langs de velden .
  • Stippen waar één persoon mag staan langs de velden .
  • Stoelen op tribune van 600 naar 100 zitplaatsen.
  • Kleedkamers zijn gesloten, thuis omkleden en douchen.
  • Extra banken bij de dug-out.
  • Elke speler zijn eigen bidon met naam erop .
  • Fietsenstalling buiten het terrein verplaatst .

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.