Video

Ongeneeslijk zieke Sharon (49) krijgt met Jankfest haar eigen festival: 'Genieten godverdomme'

30 augustus 2020 om 19:51 • Aangepast 7 september 2020 om 16:21
nl
"Het is een dubbel gevoel." De ongeneeslijk zieke Sharon Theuws (49) uit Bladel stond zondag in het middelpunt van de belangstelling op het voor haar georganiseerde festival Jankfest. Ze genoot met volle teugen maar de aanleiding is wrang. "Kijkend naar de vooruitzichten is dit waarschijnlijk de laatste keer."
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Voor Sharon en haar man Richard (47) zijn festivals al bijna twintig jaar een groot deel van hun leven. Samen hebben ze een merchandisebedrijf waarmee ze op festivals staan.

Toch een coronaproof festival
Eind vorig jaar stond hun leven ineens op hun kop toen bleek dat Sharon longkanker had. Ook ging hun bedrijf failliet. Door de coronacrisis gingen alle festivals ook niet meer door. Graag had Sharon samen met haar man en drie kinderen nog één festival meegemaakt, maar dat leek niet meer te lukken.

Knuffels voor Sharon op haar Jankfest.
Knuffels voor Sharon op haar Jankfest.

Maar één van haar vrienden is de oprichter van de stichting No Guts No Glory die zich inzet voor bijzondere belevenissen voor kankerpatiënten en mantelzorgers. Sharons bedrijf had de stichting tien jaar gesteund dus nu kon de stichting iets terugdoen. Een laatste coronaproof festival regelen voor Sharon. Jankfest, met als ondertitel 'genieten godverdomme' was geboren.

Traantjes aan beide kanten van het scherm
Het besloten festival is zondag gehouden op de plek van Nirwana Tuinfeest in Lierop. 150 vrienden en bekenden hebben Sharon uitgebreid in het zonnetje gezet. En dat maakte indruk. "Ik wilde zo graag nog een keer een festival meemaken met mijn vrienden. En dat kan nu", vertelde Sharon.

Sharon en haar vrienden vertellen in de onderstaande video wat Jankfest voor ze betekent.

'Dat is echt fantastisch'
Vooraf zei Sharon dat ze geen trek had in zielige speeches en anekdotes. "Dat doen ze maar als ik er niet meer ben. Maar een Jankfest wordt het toch wel.”

En dat blijkt zondag ook het geval te zijn. Op het festivalterrein is een speciaal knuffelscherm geplaatst zodat mensen op een veilige manier Sharon kunnen omhelzen. En dat zorgt voor veel emoties. Aan beide kanten van het scherm wordt met enige regelmaat een traantje gelaten.

"Vanaf het moment dat het wist dat het zou komen, kan ik wel elke dag wel janken om wat hier neergezet wordt", vertelt Sharon. "Hoeveel mensen hier wel niet aan meewerken en bewogen zijn om iets te doen, dat is echt fantastisch."

Peter Pan Speedrock en Anneke van Giersbergen
Over de muziek is niets te klagen op Jankfest. De Eindhovense rockband Peter Pan Speedrock die vier jaar geleden stopte, is nog één keer bij elkaar gekomen voor Sharon.

Wachten op privacy instellingen...

Ook de bekende festivalartiest Mambo Kurt is op komen draven.

Wachten op privacy instellingen...

'Brabant'
Metalicoon Anneke van Giersbergen trad ook op. Ze opende de show op het podium in haar eentje terwijl ze zichzelf begeleide op gitaar. Zo zong ze Brabant van Guus Meeuwis en dat maakte veel indruk. "Ondanks het feit dat er niet mee mocht worden gezongen, hoorde ik toch dat sommigen dat niet konden weerstaan", aldus een bezoeker.

Wachten op privacy instellingen...

Optreden van dochter
Op het einde van Jankfest trad de dochter van Sharon op. Ze had speciaal voor de verjaardag van haar moeder een lied geschreven. Dat bracht ze ten gehore.

De dochter van Sharon.
De dochter van Sharon.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.